Medicina azi

Distribuie

Măsuri de protecție de bază împotriva noului coronavirus

Fiți la curent cu cele mai recente informații privind epidemia de COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorității naționale și locale de sănătate publică. Cei mai mulți oameni care devin infectate experimentează o boală ușoară și se recuperează, dar poate fi mai severă pentru alții. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și protejați-i pe alții prin următoarele:

Spălați-vă frecvent pe mâini

Curățați-vă în mod regulat și temeinic mâinile cu un masaj pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.

De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau frecarea mâinilor cu soluții pe bază de alcool ucide virusurile care pot fi pe mâinile tale.

Menținerea distanțării sociale

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și oricine tușește sau strănută.

De ce? Când cineva tușește sau strănută sunt împrăștiate picături mici lichide din nas sau gură, care pot conține virusul. Dacă sunteți prea aproape, puteți inhala picăturile, inclusiv virusul COVID-19 în cazul în care persoana care tușește are boala.

Evitați atingerea ochilor, nasului și gurii

De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot detecta viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul poate intra în corpul dumneavoastră și vă poate face rău.

Practica igiena respiratorie

Asigurați-vă că tu, și oamenii din jurul tău, urmați o bună igienă respiratorie. Aceasta înseamnă acoperirea gurii și nasului cu cotul îndoit sau țesutul atunci când tușezi sau strănuți. Apoi eliminați imediat țesutul utilizat.

De ce? Picăturile se răspândesc cu virusul. Urmând o bună igienă respiratorie,  hygiene  protejați oamenii din jurul dumneavoastră de viruși precum răceala, gripa și COVID-19.

Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală

Stai acasă dacă nu te simți bine. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală și solicitați în avans. Urmați instrucțiunile autorității locale de sănătate.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai multe informații actualizate cu privire la situația din zona dumneavoastră. Apelarea în avans va permite furnizorului de asistență medicală să vă direct rapid la unitatea de sănătate dreapta. Acest lucru vă va proteja, de asemenea, și de a ajuta la prevenirea răspândirii de viruși și alte infecții.

Fiți la curent și urmați sfaturile oferite de furnizorul de servicii medicale

Fiți la curent cu cele mai recente evoluții despre COVID-19. Urmați sfaturile oferite de furnizorul de servicii medicale, de autoritatea națională și locală de sănătate publică sau de angajatorul dumneavoastră cu privire la modul de a vă proteja pe dumneavoastră și pe alții de COVID-19.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai multe informații actualizate cu privire la răspândirea COVID-19 în zona dumneavoastră. Ele sunt cele mai bine plasate pentru a consilia cu privire la ceea ce oamenii din zona dumneavoastră ar trebui să facă pentru a se proteja.

Măsuri de protecție pentru persoanele care se află sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zone în care COVID-19 se răspândește

  • Urmați instrucțiunile de mai sus.
  • Stați acasă dacă începi să te simți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap și ușoară curgere a nasului, până când vă recuperați. De ce, de ce? Evitarea contactului cu alte persoane și vizitele la unitățile medicale va permite acestor facilități să funcționeze mai eficient și să vă protejeze pe dumneavoastră și pe alții de COVID-19 și alți virusuri.
  • Dacă prezentați febră, tuse și dificultăți în respirație, solicitați imediat sfatul medicului, deoarece acest lucru se poate datora unei infecții respiratorii sau altor afecțiuni grave. Sunați în avans și spuneți furnizorului dumneavoastră de sănătate despre orice călătorie recentă pe care ați avut-o sau dacă ați venit în contact cu cineva care a călătorit. De ce? Apelarea în avans va permite furnizorului de asistență medicală să vă direcționeze rapid la unitatea de sănătate corespunzătoare. Acest lucru va ajuta, de asemenea, pentru a preveni posibila răspândire a COVID-19 și a altor virusuri.