Tratamentul durerilor de cap prin Terapia CranioSacrala

Pe scurt despre TCS (Terapia CranioSacrala)
10 aprilie 2019
Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionala® (Ultima parte)
10 aprilie 2019
Tratamentul durerilor de cap prin Terapia CranioSacrala
Distribuie

Cuprins articol

1. Generalitati

2. Factori declansatori

3. Cum ajuta Terapia CranioSacrala


1.Generalitati

Conform unui studiu al companiei de cercetare GFK, aproape jumatate (46%) dintre romani acuza dureri de cap. Durerile de cap precum migrenele sau cefaleea sunt afectiuni frecvent intalnite. Din cauza faptului ca tratamentul medicamentos doar calmeaza simptomele si este asociat cu efecte secundare semnificative, majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune apeleaza si la terapiile complementare. Mai mult decat atat, administrarea excesiva a medicamentelor de sinteza in cazul episoadelor de migrene reprezinta un factor de risc in dezvoltarea durerilor de cap cronice.

2. Factori declansatori

Desi nu sunt cunoscute in intregime procesele fiziopatologice, cu siguranta sunt implicate mecanisme genetice, vasculare si neurologice. Caracteristicile migrenelor precum frecventa si durata sunt diferite, iar debutul poate fi marcat prin perioade de stres, antecedente de traumatisme in regiunea capului si gatului sau diverse alimente si modificari hormonale in cazul femeilor. Calitatea vietii in acest fel este modificata iar simptomele pot fi greu de controlat.

3. Cum ajuta Terapia CranioSacrala 

Terapia CranioSacrala presupune evaluarea corpului si identificarea eventualelor restrictii la nivelul sistemului craniosacral care inglobeaza oasele, membranele si lichidul cefalorahidian care imbraca creierul si maduva spinarii. Folosind tehnici de palpare blanda pentru a normaliza ritmul craniosacral si de asemenea pentru a corecta restrictiile la nivelul fasciei si tesutului paraspinal, in cazul migrenelor se poate obtine o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate, de la reducerea intensitatii durerilor de cap precum si a intervalelor intre episode, pana lainlaturarea cauzelor in special, nu doar a simptomelor.

Aceasta afectiune ramane una raspandita in randul populatiei precum si enigmatica pentru medicina alopata. Inrandul medicilor termenul de migrena este folosit pentru a clasifica o durere de cap foarte intensa. Insa toti ceicare sufera de aceasta afectiune stiu ca este mai mult de atat. Cheia solutionarii acestor probleme este de ainlatura cauza si nu doar a trata efectul.

Putine dintre structurile corpului uman au o asemenea influenta puternica in asupra functionarii acestuia in modcorespunzator precum o au creirerul si maduva spinarii care alcatuiesc sistemul nervos central. Totodata, putinesisteme au la fel de mare impact asupra creierului si maduvei spinarii precum o au membranele si fluidele pe carele acopera si le protejeaza care sunt denumite in mod obisnuit sistemul craniosacral.

In cazul migrenelor pot exista cauze multiple. Practic, orice interfera cu sistemul nervos vegetativ la nivelulvaselor de sange din zona capului poate determina aparitia migrenelor. Avand efect asupra sistemului nervosvegetativ, terapia craniosarala mobilizeaza sistemul de membrane intracranene pentru a elibera presiunea care sarputea inmagazina fie la nivelul nervilor care controleaza vasele de sange fie la nivelul vaselor in sine care arputea fi cauza durerilor de cap. De asemnea, reduce stresul ceea ce il face sa fie eficace in cazul durerilor de cap,adesea fiind declansate sau accentuate de acest factor.

O sedinta dureaza in jur de 50 de minute, timp in care veti sta intins pe masa de tratament, complet imbracat, iarterapeutul va aplica anumite tehnici noninvazive la anumite niveluri cu atingeri care nu depasesc 5 grame ca siforta.Metoda de tratament consta in plasarea palmelor terapeutului in zonele cheie de pe pacientul tratat, maiexact in zonele de mari “intersectii” musculare, cum ar fi zona bazinului (muschii pelvini), zona in care se terminacoastele (diafragma toracica), zona gatului (toti muschii gatului de la baza gatului si de sub mandibula), dar si lanivelul capului.

In afara de aceste zone, se mai urmaresc articulatiile osoase si in functie de caz, zone care pot fi dureroase inmomentul in care pacientul vine pentru tratament.In urma unui studiu condus de o echipa de cercetarori din Islanda, publicat in baza de date stiintifice MEDLINE, incare au participat pacienti cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani care sufereau de migrene, rezultatele au fostcuantificate in raport cu scorul Head Impact Test, acesta imbunatatindu-se in urma a sase tratamente oferite introluna, pe perioada studiului.

Terapia craniosacrala a fost folosita cu succes pentru inlaturaraea numeroaselor disfunctii neurologice motorii sausenzoriale. In plus fata de migrene aceasta mai abordeaza si alte disfunctii printre care disfunctii mandibulare,oboseala cronica, dificultati in coordonarea musculara, depresii, probleme oculare, hiperactivitate, si disfunctii lanivleul sistemului nervos central pe langa multe altele.

Dr. Gabriela Paula Florea (Sbarna)

Articol Sfatul MediculuiMigrene Terapia CranioSacrala1/2

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalapatologieUpledgersistem craniosacralterapie craniosacralatehnicilichid cefalorahidiansedintameningeritm craniosacralafectiuniautovindecare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *