Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (II)

Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionala® (Ultima parte)
10 aprilie 2019
Istoria Terapiei CranioSacrale
10 aprilie 2019
Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (II)
Distribuie

Un articol cu informatii care va pot contura imaginea sistemului craniosacral, pentru cei care deja stiu ce inseamna acesta. Pentru cei care acum afla de existenta sa textul de mai jos va va oferi o alta perspectiva asupra corpului uman.

Editorul: Deci uneori lucrati pe o zona a corpului care trata, de fapt, alta problema sau parte a aceluiasi corp?

Dr. John Upledger: Da. Asta se intampla in cel putin 75% din timpul terapiei craniosacrale.

Editorul: Asta imi aminteste de chiropractica: maduva spinarii pornind din cap pana la capatul cu nervii care implica tot corpul.

Dr. John Upledger: Da, bineinteles. Sunt osteopat si evident am invatat manipularea coloanei deasemenea. Avem multe in comun cu chiropractica in acest punct al educatiei noastre. Ce imi place despre miscarea aceasta a suturilor este ca, daca o sutura nu se misca, stim ca ceva nu este in ordine. Apoi incercam sa o facem din nou sa se miste. In munca craniosacrala nu trebuie sa muncesti din greu, nu sunt miscari bruste. Doar aplici o miscare in locul unde se misca greu, unde gradul de miscare este scazut. Apoi sistemul hidraulic din interior va deschide sutura blocata pentru tine.

Editorul: In cartea ta, “Your Inner Physician and You” (n.r- tradusa in limba romana cu titlul “Tu si medicul din tine”, ed. Herald) sustii ca nu aplici o presiune mai mare decat cea a uni monede.

Dr. John Upledger: Exact. Noi pledam pentru 5 grame.

Editorul: Apoi continui acea presiune pentru o perioada de timp?

Dr. John Upledger: Da. Vezi tu, aceasta este o actiune de impingere. Volumul fluidului (lichid cefalorahidian) se duce in jos si in sus de aproximativ zece ori in interiorul craniului. Presiunea este a volumului de fluid cefalorahidian. In orice sistem hidraulic, daca apesi intr-un loc, forta pe care o aplici este imprastiata, transmisa intregului fluid.

Editorul: Inima pompeaza sangele si inteleg ca lichidul cefalorahidian are un ritm. Dar mi-l imaginam ca fiind static, ca un sistem de franare. Ce il face sa se miste?

Dr. John Upledger: Ajung imediat la asta. Ceea ce vroiam sa scot in evidenta este ca te poti folosi de urcarea si coborarea fluidului. Exista o sutura care traverseaza varfului capului ca o pereche de casti. Aceea este sutura coronara. Sa spunem ca este blocata deoarece fruntea a fost lovita atunci cand ai cazut si a fost impinsa inapoi. Ai comprimat aceasta sutura. Pentru a compensa curgerea fluidului in sus si in jos se poate ca acest volum de fluid sa fie preluat de o sutura care se afla la spatele capului dintr-o parte in alta. Examinez si descopar ca cele doua oase, frontal si parietal (acolo unde s-a produs blocarea), nu se misca, si compensarea se petrece cativa centimetrii mai jos. Deci, daca imi pun mana pe sutura din spate si mentin o presiune mica, actiunea de impingere a fluidului va determina deblocarea treptata a suturii printr-un mecanism intern. Asa functioneaza: reducem compensarea intr-un loc, aceasta determinand forta hidraulica sa se duca in alt loc. Daca intelegi intr-adevar cum functioneaza si stii anatomie poti directiona forta peste tot. Acum vrei sa stii ce determina actiunea de pompa, am dreptate?

Editorul: Aceasta e intrebarea.

Dr. John Upledger: Ceea ce am descoperit la inceput a fost ca suturile se deschid si se inchid in aproximativ zece cicluri pe minut. In sutura sagitala, aceasta fiind sutura care desparte cele doua jumatati ale craniului (incepe de la 5 cm deasupra ochilor si merge pana in spatele capului) exista receptori ai nervilor care deschid si semnaleaza deschiderea suturii. Exista si receptori ai compresiei ca atunci cand cele doua oase se apropie si se preseaza destul un alt semnal este trimis. Semnalele ajung la un nerv care am descoperit ca trece prin acea membrana a sistemului care separa cele doua parti ale creierului. Ajunge in ventriculii creierului si ofera un semnal in acea arie. In sistemul ventricular al creierului exista asa numitul plex coroid, care extrage fluidul cefalorahidian din sange. Cu alte cuvinte, foloseste presiunea osmotica si alte cateva extractii active, astfel sangele circula prin capilare printr-o parte a sistemului si extrage doar fluidul si lasa celulele. Deci ia doar un fel de plasma a sangelui. De fapt, este un pic mai selectiv decat atat. Nu ingaduie tuturor ionilor sa treaca prin bariera. Aceasta este producerea lichidului cefalorahidian.

Sistemul CranioSacral

Editorul: Deci lichidul cefalorahidian este alcatuit din sange.

Dr. John Upledger: Corect! Este format din sange printr-un proces care se produce la o anumita viteza. Sa-i spunem viteza 2. Exista o constanta de resorbtie din lichidul cefalorahidian inapoi in sange la viteza 1. Ariile de resorbtie sunt localizate in venele din interiorul craniului. Sistemul de resorbtie este numit sistemul arahnoid. Acest sistem reabsoarbe lichidul cefalorahidian si il trece inapoi in sange. Sangele ajunge la nivel cerebral, o parte din lichid este extras, astfel producandu-se lichid cefalorahidian nou. In acelasi timp, o parte din fluid este resorbit. Aceasta resorbtie are o viteza mai mica, jumatate din cat ii ia sa fie produs.

Editorul: Rate diferite de miscare, de 2 ori viteza.

Dr. John Upledger: Da. Evident creste volumul, iar atunci cand el creste sutura despre care vorbeam mai devreme se expandeaza. La acest nivel exista receptori de intindere. Cand ajunge la un anumit punct de largire, atunci un semnal este transmis pentru a opri productia de lichid. Resorbtia continua si astfel scade volumul de lichid, in acest fel sutura incepe sa se inchida. Atunci cand se ajunge la receptorii de compresie se transmite din nou mesajul de a produce lichid cefalorahidian. Ceea ce am descoperit este ca productia de lichid este activa aproximativ trei secunde si oprita alte trei secunde intr-o situatie normala, ceea ce rezulta este un ciclu de 5-6.

Editorul: Si cauza este un puls in sistemul nervos?

Dr. John Upledger: Nu, nu este un puls. Cauza este presiunea fizica din interiorul suturilor care se expandeaza sau se comprima.

Editorul: Miscarea este de zece cicluri pe minut?

Dr. John Upledger: 10 sau 12. Difera de la persoana la persoana.

Editorul: Mi s-a parut foarte interesant cand ai precizat mai devreme in cartea ta despre descoperirea acestui sistemului. Am uitat numele domnului pe care lucrai.

Dr. John Upledger: Delbert Smith, ii datorez intreaga mea cariera lui!

Editorul: Ai gasit ceva sub forma un unei monede calcifiate la exteriorul membranei si ai observat ca are un puls ritmic, puls diferit de cel al respiratiei sau al inimii. Mi s-a parut fascinant – sa aiba un ritm diferit de celelalte doua!

Dr. John Upledger: La aceasta jonctiune in particular am putut vizualiza ritmul celorlalte doua sisteme, iar acesta era diferit. Mi-a ramas in minte pentru ca nu am putut mentine membrana nemiscata pentru chirurg, ca acesta sa taie tumora. Era destul de suparat pe mine. S-a dovedit a fi acelasi chirurg care ne-a trimis mostrele de os de craniu pe care am putut dovedi ca suturile se pot misca.

Editorul: Deci este vorba despre un sistem din corp care evident era acolo dar care nu fusese observat de nimeni?

Dr. John Upledger: Cam asa este. Osteopatii stiau de miscarea oaselor craniului dar nu intelegeau acest sistem. Am observat acest lucru la pacientul meu si am stiut ca este ceva diferit. Despre care nu aveam cunostinta nici eu si nici cei din sala de operatii. Apoi s-au legat cateva piese din literatura Academiei de osteopatie craniana. Cand eram la scoala erau considerente ca niste mici piedici. Majoritatea colegilor doreau sa ascunda deoarece erau considerate o rusine. Toata lumea stia ca oasele craniului nu se misca (din punctul de vedere al scolii), dar erau cativa colegi care obtinusera rezultate clinice: nu stiau de ce se misca oasele craniului dar stiau ca o fac. Am avut posibilitatea de a vedea ce le face sa se miste in timpul unei operatii. Toti cei care au facut osteopatie craniana nu au avut parte de multe operatii. Ce s-a intamplat a fost ca mi s-a oferit o pozitie la Universitatea din Michigan pentru cercetare. Am studiat fotografia Kirlian, acupunctura si osteopatie craniana. Am realizat cum functioneaza acest intreg, dar Academiei nu i-a placut ideea deoarece o considerau erezie impotriva bunei functionari a organizatiei lor. Slujba mea era sa pun o baza stiintifica pentru a aproba sau dezaproba teoria. Asta a dorit decanul meu. Am dovedit ca este acolo doar ca era diferit de ceea ce credeau ei. Deci, am descoperit acest sistem si l-am numit sistemul craniosacral.

……..

De Dennis Hughes, editorul Share Guide Publisher

Traducere in limba romana de Aureliana Corcodel

Sursa foto: https://www.massagemag.com/in-memoriam-dr-john-upledger-1932-2012-11770/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *