Medic, Specialist Terapie CranioSacrala http://craniomed.ro Pe mâini bune... Mon, 08 Jul 2019 16:38:49 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.4 http://craniomed.ro/wp-content/uploads/2019/04/cropped-CST-main-image-copyright-32x32.jpg Medic, Specialist Terapie CranioSacrala http://craniomed.ro 32 32 Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (I) http://craniomed.ro/2019/04/10/interviu-dr-john-e-upledger-creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionale-i/ http://craniomed.ro/2019/04/10/interviu-dr-john-e-upledger-creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionale-i/#respond Wed, 10 Apr 2019 15:00:28 +0000 http://craniomed.ro/?p=151 […]]]> Doctorul John E. Upledger a fost medic osteopat, cercetator clinician si inovatorul a doua forme de lucru cu corpul uman, Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala®. El este un profesor respectat si autorul unei carti excelente si informative numita “Tu si medicul din tine “.

Editorul: Pentru cititorii care sunt nefamiliarizati cu munca dumneavoastra, puteti sa oferiti o descriere introductiva a Terapiei CranioSacrale?

Dr. John Upledger: Terapia CranioSacrala este o metoda de tratament care implica o atingere foarte usoara in care se aplica mainile. Se ocupa de ceea ce am numit in medicina sistemul craniosacral, si anume, acel sistem care este format dintr-o membrana impermeabila pentru apa care imbraca creierul si maduva spinarii, si contine in interiorul ei lichidul cefalorahidian. Presiunea si volumul lichidului cefalorahidian urca si coboara. Aceasta il face un sistem hidraulic care are nevoie de libertate de miscare tot timpul deoarece fluidul ar trebui sa se plimbe si sa aduca la neuroni nutrienti si sa inlature deseurile celulelor.Cu Terapia CranioSacrala avem cateva porti de intrare in acest sistem – majoritatea prin atasamente osoase, ghidarea energiei in corp sau intinderea fasciilor—pentru atenuarea oricaror restrictii care s-ar fi putut acumula datorita leziunilor sau bolilor. Aceasta terapie imbunatateste sanatatea creierului si maduvei spinarii care de fapt influenteaza intregul organism.

Editorul: Nu sunt trei straturi ale membranei?

Dr. John Upledger: Ba da. Stratul exterior se numeste dura mater si este cel impermeabil. Este destul de dur. Are elasticitate, dar nu multa. Cel mijlociu se numeste arahnoida si contine o multime de vase de sange. Interactioneaza intre cel extern, dura mater, si cel intern numit pia mater. Pia mater este membrana care urmareste toate circumvolutiunile creierului. Ati vazut probabil poze ale suprafetei creierului; pia mater insoteste toate aceste mici plieri ale creierului nostru..

Editorul: Deci pia mater este in interiorul craniului?

Dr. John Upledger: Toate se afla pe fata interna a craniului, toate trei.

Editorul: Aceste trei membrane se prelungesc de la cap spre maduva spinarii pana la sacrum, adevarat? 

Dr. John Upledger: Este corect. O parte din necesarul unei sanatati si abilitati de miscare bune este nevoia ca aceste straturi sa fie capabile de a se misca independent una fata de cealalta. Daca sunt lipite si nu pot aluneca, nu te poti apleca in lateral, in fata sau in spate din cauza ca nu ar exista acest joc.

Editorul: Deci daca faci niste exercitii usoare, ca de exemplu inotul, Tai Chi sau Yoga, ar fi de ajutor pentru a-ti mari flexibilitatea mai tarziu in viata?

Dr. John Upledger: Chiar ajuta, da. Cu cat mobilizezi mai mult aceste membrane cu atat mai sanatos vei fi. Si desigur, aceasta se extinde in intreg corpul tau cu ajutorul sistemului nervos.

Editorul: Membrana cea mai apropiata, pia mater, este atasata de coloana vertebrala?

Dr. John Upledger: Da. Ea adera la coloana vertebrala si singurul loc unde se ataseaza de os este acolo unde radacinile nervilor ies lateral sau transversal. Apoi ei se ataseaza deschizaturilor dintre vertebre, dar nu se afla in canalul medular. Ei sunt acolo la aproximativ 1 cm, 1 cm si jumatate.

Editorul: Stratul de la exterior este lipit de ceva sau pluteste liber?

Dr. John Upledger: Stratul exterior cateodata este liber iar alteori atasat. Inauntrul craniului propriu zis se divide in alte doua straturi. Un strat devine captuseala interioara a peretelui craniului. Apoi exista fibre care ataseaza cel de al doilea strat la el. Acest strat interior are mult mai multa mobilitate. Fibra este cumva restrictionata, dar nu mult. Aluneca un pic in fata si in spate. Din cauza acestui atasament de oase putem sa utilizam oasele capului pentru a misca membranele si a pune forte in miscare, forte care vor elibera anumite restrictii sau aderari care poate au avut loc.

Editorul: Am citit in cartea dumneavoastra “Tu si medicul din tine “ca osul chiar creste din aceasta membrana atunci cand suntem in uter. 

Dr. John Upledger: Cand esti un embrion, suprafata craniului propriu zis a fost numai membrana, iar oasele s-au format in ea. De aceea atunci cand te nasti ai acele fontanele, locuri moi. Acele oase nu au crescut inca pentru a umple aceste locuri. De fapt, la impreunarea oaselor craniului poti avea o gaura de aproximativ un sfert de centimetru largime cand te nasti. Aceasta se intampla deoarece capul tau trebuie sa se deformeze un pic de a lungul canalului prin care va iesi – canalul nasterii. Deci, unul din oasele capului va incaleca un altul pentru a face per total craniul mai ingust tocmai pentru a se adapta la un spatiu atat de mic.

Editorul: Dupa ce te-ai nascut capul devine treptat rotund?

Dr. John Upledger: Tocmai din acest punct poate incepe terapia craniosacrala. Craniile ar trebui sa se extinda si sa devina rotunde, dupa cum spuneai, dar cateodata nu o fac. Ele se blocheaza. Intr-un moment ca acesta, un terapeut bun poate elibera acel blocaj dintre doua oase care nu s-au extins suficient intr-un interval de cateva minute. Poti scapa in acel punct un copil de o viata intreaga de probleme.

Editorul: Cand suntem adulti se spune ca acele oase craniene se lipesc. Acesta este un mit pe care il explorati in carte. Puteti vorbi un pic despre cum putem pastra o parte din acea flexibilitate chiar si cand suntem adulti?

Dr. John Upledger: In primul rand as dori sa clarific acest punct. Anatomia britanica te invata ca oasele fuzioneaza, se lipesc atunci cand devii adult. Anatomia italiana nu face acest lucru. Eu cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca anatomia britanica a studiat corpuri imbalsamate. Aceste cadavre au stat intr-un laborator, au fost imbalsamate, si datorita starii post-mortem si schimbarilor chimice care au avut loc, suturile apar ca fiind calcifiate. Anatomistii italieni au lucrat pe cadavre proaspete. Ei au putut observa ca exista mult tesut elastic, multe vase de sange si multe alte lucruri care fac oasele craniene sa se poata misca, unul in relatie cu celalalt. Nu am stiut de aceasta diferenta (dintre anatomia britanica si italiana) decat atunci cand eram in Israel si vorbeam unei adunari de doctori sustinand cum functioneaza acest sistem si ca oasele nu sunt lipite. Nici un doctor nu parea foarte entuziasmat de acest lucru. Intr-un final am incercat din nou sa subliniez, in alti termeni, importanta acestui lucru deoarece nu credeam ca m-au inteles. Un doctor s-a ridicat si mi-a spus: “Sa-ti arat ceva. “A scos un atlas de anatomie italian publicat in 1920. Mi-a tradus din italiana: “Oasele capului nu fuzioneaza decat in conditii de boala in timpul vietii “. Deci avem acest mit in tara noastra (SUA) prentu ca am studiat si am preluat educatia britanica, respectiv anatomia britanica. Tocmai am reinventat roata!

Editorul: Deci aceasta nu este o informatie noua pentru unii europeni.

Dr. John Upledger: Intr-adevar. Sunt cateva lucruri foarte importante: miscarea oaselor capului trebuie sa continue de-a lungul vietii. Aceasta miscare blanda are loc deoarece suturile contin fibre elastice si fibre de colagen tocmai pentru a permite acest lucru. Miscarea este de ordinul unui milimetru. Daca te uiti la formarea suturilor, poti vedea in ce parte se misca oasele in raport unul cu altul. Ne-a luat ceva sa facem aceasta descoperire sau redescoperire as spune eu. La inceput doar studiam cadavrele in laboratoarele de anatomie si parea ca oasele capului erau lipite. Am un prieten care este neurochirurg si care lua monstre de oase de-a lungul suturilor de la oameni vii in timpul operatiilor. El lua o bucata foarte mica, o congela si o trimitea peste noapte la noi in Michigan. Am invatat atunci sa studiem aceste monstre cu diferite vopseluri. Nu a fost nici un fel de interventie chimica, nu fenol, formaldehida sau altceva chimic. Am observat ca structura suturii era foarte capabila de miscare. Apoi am masurat-o la maimute. Intr-un final am descoperit ca se comporta ca un sistem hidraulic singular. Aplicam doar putina presiune pe coada unei maimute si puteam opri miscarea oaselor craniene. Puteam face acest lucru din cauza legaturii si fortei hidraulice pe care o exercitam, crescand presiunea hidraulica cu doar foarte putin.

 ……

Autor: Dennis Hughes, editorul Share Guide Publisher 

Traducere in limba romana: Aureliana Corcodel

Traducere revizuita:  Dr. Gabriela Paula Florea

Sursa foto: Prof. Dr. Diego Maggio, BSc (Hons) D.O., CST-D

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalaTu si medicul din tinemeningefascieembrionanatomie britanicaanatomie latinasuturasistem hidrauliclichid cefalorahidianUpledgerarticulatii oase cranienecraniosacral

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/interviu-dr-john-e-upledger-creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionale-i/feed/ 0
Istoria Terapiei CranioSacrale http://craniomed.ro/2019/04/10/istoria-terapiei-craniosacrale/ http://craniomed.ro/2019/04/10/istoria-terapiei-craniosacrale/#respond Wed, 10 Apr 2019 15:00:00 +0000 http://craniomed.ro/?p=149 […]]]> DR. ANDREW TAYLOR STILL (1828 – 1917) – Medic de origine americana, nascut intr-o familie in care tatal medic l-a inspirat sa mearga in aceasta directie. Dr. Still a conceput un sistem de manipulare a oaselor coloanei vertebrale pe care mai tarziu avea sa il denumeasca Osteopatie, pentru a corecta greselile de aliniere sau dislocare pe care le-a numit subluxatii. A vazut aceste subluxatii precum niste bariere impotriva capacitatii de autovindecare, iar prin indepartarea acestora, corpul s-ar vindeca de la sine in mare parte.

DR. WILLIAM GARNER SUTHERLAND (1873-1954) – Student al dr.-lui Still, incepe sa cerceteze cutia craniana ca un ansamblu de oase ale caror articulatii nu sunt lipsite de miscare observand felul in care acest lucru influenteaza corpul uman, precum si coloana vertebrala si  meningele. Astfel, dr. William G. Sutherland devine fondatorul Ostepatiei Craniene, care foloseste principii osteopatice in combinatie cu tehnici dezvoltate de el insusi.

DR. JOHN EDWIN UPLEDGER (1932-2012) – A inceput sa studieze osteopatia, iar dupa nenumarate cercetari in acest domeniu inceput de doctorii Still si Sutherland, demonstreaza importanta ritmului cranio-sacral in tratarea si observarea starii de sanatate a pacientilor. Astfel, devine fondatorul Terapiei CranioSacrale  combinand  pespectiva osteopatica a predecesorilor sai impreuna cu alte tehnici importante pe care el insusi le-a dezvoltat, coreland mereu cu ultimele noutati din domeniul devoltarii intrauterine, embrionare, din domeniul fizicii cuantice, al structurii celulare si a imagisticii terapeutice.

Radacinile Terapiei CranioSacrale dateaza inca din secolul XIX cand dr. Andrew T. Still urma sa isi schimbe perspectiva asupra medicinii din acele timpuri  dupa ce trei dintre fii sai au murit  in urma administrarii de mercur ca forma de tratament impotriva meningitei spinale, si totodata dupa moartea sotiei sale in timpul travaliului ce avea sa dea nastere ultimului lor copil. Observatiile sale clinice l-au dus catre ipoteza ca sistemul musculoscheletal joaca un rol vital in mentinerea unui corp sanatos. De asemenea, el a sustinut faptul ca, daca organismul este tratat corespunzator, acesta contine tot ceea ce este necesar pentru mentinerea sanatatii. Totodata a considerat ca medicamentele sunt daunatoare si a folosit numai terapie manuala pentru a-si atinge succesul remarcabil. El a fost primul care sa sustina tratarea pacientului ca un tot unitar si nu boala ca o entitate. El credea ca o persoana nu poate fi bolnava intr-o singura zona a corpului, fara ca alte zone ale corpului sa fie afectate. El a fost un sustinator al miscarii fluidului, aceasta miscare fiind extrem de importanta.

La inceputul secolului XX, studentul lui Still, dr. William G. Sutherland a fost impresionat de faptul ca oasele craniene sunt organizate in asa fel incat le este permisa miscarea, iar pentru mai mult de douazeci de ani, el a explorat aceasta teorie, efectuand numeroase experimente pe el insusi cu un dispozitiv asemanator unei casti astfel conceputa incat sa se poata aplica o anumita presiune pe diferite parti ale capului. Sotia sa a inregistrat schimbarile aparute ca raspuns la aceste presiuni aplicate in mod diferit.

La inceputul anilor ’30, Sutherland a publicat in revista „Minnesota Osteopathic Journal” primul articol legat de cercetarile sale, insa sub un pseudonim. Pe baza experimentelor sale, el a dezvoltat un sistem de examinare si tratament pentru oasele craniului, care in ziua de astazi este cunoscut drept Osteopatie Craniana. Dupa succesul obtinut cu o serie de pacienti, Sutherland a organizat un grup de osteopati cu care a studiat noi tehnici craniene. Datorita faptului ca nu existau informatii clare in legatura cu modul in care functiona aceasta forma de tratament, iar rezultatele pareau uneori miraculoase, sistemul sau a capatat o reputatie cu inteles ezoteric. Singura carte scrisa pe acest subiect a fost scrisa de catre sotia acestuia Adah Strand Sutherland cu titlul „With thinking fingers: The story of William Garner Sutherland” (Cu degetele ganditoare: Povestea lui William Garner Sutherland)

Doctorul John Upledger isi pune amprenta in istoria Terapiei CranioSacrale in anii ’70 cand, in timpul unei interventii chirurgicale in care el doar tinea cu pensele membrana care inconjoara maduva spinarii (meningele), a constatat ca aceasta se misca impotriva vointei lui. A observat ca aceasta membrana avea o frecventa proprie, de opt miscari pe minut, care nu corespundeau nici cu frecventa cardiaca si nici cu cea respiratorie, care erau monitorizate.

Dupa aceasta experienta, Upledger a constatat ca aceasta miscare pulsatorie la care a luat parte impreuna cu ceilalti medici din echipa de interventie era noua nu doar pentru el, ci si pentru ceilalti medici implicati. Nu si-au dat seama la acel moment ca ceea ce au vazut era ritmul lichidului cefalorahidian pompat prin sistemul cranio-sacral, sistem care inca nu fusese denumit.

La cativa ani dupa aceasta descoperire, Upledger a luat parte la un seminar de osteopatie craniana care se concentra pe oasele craniene si pe faptul ca acestea nu erau fuzionate, ceea ce orice student la medicina invata contrariul in timpul facultatii. In schimb, prin materialele sale, Sutherland a demonstrat ca oasele de la nivelul craniului continua sa se miste pe intreg parcursul vietii. Pe masura ce acest fenomen a fost documentat pe scara larga, acceptarea acestuia a cunoscut o evolutie mai lenta.

Aici, au inceput sa aparaintrebari despre un ritm pe care cu totii il simteau in timp ce aveau palmele plasate pe capul celor pe care studiau, dar nu stiau ce reprezenta. In acel moment, dr. Upledger a inteles ca ceea ce vazuse in timpul acelei interventii chirurgicale nu era altceva decat ceea ce simteau cu totii in timpul acestui seminar.

Datorita lipsei de informatii, Upledger a continuat studiul acestui fenomen. In schimb, in loc sa se concentreze pe oasele craniului precum Sutherland sau orice osteopat cranian, acesta s-a axat pe intelegerea membranelor acestui sistem.

Informatiile cu privire la cercetarile sale s-au raspandit, iar in anul 1975, Colegiul de Osteopatie din cadrul Universitatii de Stat din Michigan l-a invitat sa conduca prima echipa de specialisti din lume care sa confirme sau sa infirme prin studii elaborate, mobilitatea suturilor craniene si a oaselor. Vreme de opt ani, Upledger a condus aceasta echipa formata din anatomisti, fiziologi, biofizicieni si bioingineri, care au analizat posibilitatea de utilizare a unei terapii prin care sa se poata actiona asupra acestui sistem.

Toate aceste cercetari au dus la rezultate care, in cea mai mare parte, au fost publicate si au format baza a ceea ce Upledger a denumit Terapia CranioSacrala. Ulterior, atentia a fost indreptata asupra sistemelor membranare si asupra fluidelor din interiorul craniului si a canalului medular.

Astfel, a fost posibila explicarea functiei sistemului cranio-sacral si s-a demonstrat modul in care acest sistem ar putea fi folosit pentru evaluarea si rezolvarea numeroaselor probleme de sanatate.

In ultima vreme tot mai multe curente de asa-numita Terapie CranioSacrala au aparut, acestea fiind de fapt o alta abordare a rezultatelor pe care dr. John E. Upledger le-a obtinut prin experimentele care l-au ajutat sa dezvolte aceasta terapie. Daca doriti sa primiti tratament de la terapeuti care au urmat cursurile acreditate de catre Institutul oficial Upledger International, cautati terapeuti care trateaza prin Terapia CranioSacrala metoda Upledger.

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/istoria-terapiei-craniosacrale/feed/ 0
Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (II) http://craniomed.ro/2019/04/10/creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionale-ii/ http://craniomed.ro/2019/04/10/creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionale-ii/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:59:23 +0000 http://craniomed.ro/?p=147 […]]]>

Un articol cu informatii care va pot contura imaginea sistemului craniosacral, pentru cei care deja stiu ce inseamna acesta. Pentru cei care acum afla de existenta sa textul de mai jos va va oferi o alta perspectiva asupra corpului uman.

Editorul: Deci uneori lucrati pe o zona a corpului care trata, de fapt, alta problema sau parte a aceluiasi corp?

Dr. John Upledger: Da. Asta se intampla in cel putin 75% din timpul terapiei craniosacrale.

Editorul: Asta imi aminteste de chiropractica: maduva spinarii pornind din cap pana la capatul cu nervii care implica tot corpul.

Dr. John Upledger: Da, bineinteles. Sunt osteopat si evident am invatat manipularea coloanei deasemenea. Avem multe in comun cu chiropractica in acest punct al educatiei noastre. Ce imi place despre miscarea aceasta a suturilor este ca, daca o sutura nu se misca, stim ca ceva nu este in ordine. Apoi incercam sa o facem din nou sa se miste. In munca craniosacrala nu trebuie sa muncesti din greu, nu sunt miscari bruste. Doar aplici o miscare in locul unde se misca greu, unde gradul de miscare este scazut. Apoi sistemul hidraulic din interior va deschide sutura blocata pentru tine.

Editorul: In cartea ta, “Your Inner Physician and You” (n.r- tradusa in limba romana cu titlul “Tu si medicul din tine”, ed. Herald) sustii ca nu aplici o presiune mai mare decat cea a uni monede.

Dr. John Upledger: Exact. Noi pledam pentru 5 grame.

Editorul: Apoi continui acea presiune pentru o perioada de timp?

Dr. John Upledger: Da. Vezi tu, aceasta este o actiune de impingere. Volumul fluidului (lichid cefalorahidian) se duce in jos si in sus de aproximativ zece ori in interiorul craniului. Presiunea este a volumului de fluid cefalorahidian. In orice sistem hidraulic, daca apesi intr-un loc, forta pe care o aplici este imprastiata, transmisa intregului fluid.

Editorul: Inima pompeaza sangele si inteleg ca lichidul cefalorahidian are un ritm. Dar mi-l imaginam ca fiind static, ca un sistem de franare. Ce il face sa se miste?

Dr. John Upledger: Ajung imediat la asta. Ceea ce vroiam sa scot in evidenta este ca te poti folosi de urcarea si coborarea fluidului. Exista o sutura care traverseaza varfului capului ca o pereche de casti. Aceea este sutura coronara. Sa spunem ca este blocata deoarece fruntea a fost lovita atunci cand ai cazut si a fost impinsa inapoi. Ai comprimat aceasta sutura. Pentru a compensa curgerea fluidului in sus si in jos se poate ca acest volum de fluid sa fie preluat de o sutura care se afla la spatele capului dintr-o parte in alta. Examinez si descopar ca cele doua oase, frontal si parietal (acolo unde s-a produs blocarea), nu se misca, si compensarea se petrece cativa centimetrii mai jos. Deci, daca imi pun mana pe sutura din spate si mentin o presiune mica, actiunea de impingere a fluidului va determina deblocarea treptata a suturii printr-un mecanism intern. Asa functioneaza: reducem compensarea intr-un loc, aceasta determinand forta hidraulica sa se duca in alt loc. Daca intelegi intr-adevar cum functioneaza si stii anatomie poti directiona forta peste tot. Acum vrei sa stii ce determina actiunea de pompa, am dreptate?

Editorul: Aceasta e intrebarea.

Dr. John Upledger: Ceea ce am descoperit la inceput a fost ca suturile se deschid si se inchid in aproximativ zece cicluri pe minut. In sutura sagitala, aceasta fiind sutura care desparte cele doua jumatati ale craniului (incepe de la 5 cm deasupra ochilor si merge pana in spatele capului) exista receptori ai nervilor care deschid si semnaleaza deschiderea suturii. Exista si receptori ai compresiei ca atunci cand cele doua oase se apropie si se preseaza destul un alt semnal este trimis. Semnalele ajung la un nerv care am descoperit ca trece prin acea membrana a sistemului care separa cele doua parti ale creierului. Ajunge in ventriculii creierului si ofera un semnal in acea arie. In sistemul ventricular al creierului exista asa numitul plex coroid, care extrage fluidul cefalorahidian din sange. Cu alte cuvinte, foloseste presiunea osmotica si alte cateva extractii active, astfel sangele circula prin capilare printr-o parte a sistemului si extrage doar fluidul si lasa celulele. Deci ia doar un fel de plasma a sangelui. De fapt, este un pic mai selectiv decat atat. Nu ingaduie tuturor ionilor sa treaca prin bariera. Aceasta este producerea lichidului cefalorahidian.

Sistemul CranioSacral

Editorul: Deci lichidul cefalorahidian este alcatuit din sange.

Dr. John Upledger: Corect! Este format din sange printr-un proces care se produce la o anumita viteza. Sa-i spunem viteza 2. Exista o constanta de resorbtie din lichidul cefalorahidian inapoi in sange la viteza 1. Ariile de resorbtie sunt localizate in venele din interiorul craniului. Sistemul de resorbtie este numit sistemul arahnoid. Acest sistem reabsoarbe lichidul cefalorahidian si il trece inapoi in sange. Sangele ajunge la nivel cerebral, o parte din lichid este extras, astfel producandu-se lichid cefalorahidian nou. In acelasi timp, o parte din fluid este resorbit. Aceasta resorbtie are o viteza mai mica, jumatate din cat ii ia sa fie produs.

Editorul: Rate diferite de miscare, de 2 ori viteza.

Dr. John Upledger: Da. Evident creste volumul, iar atunci cand el creste sutura despre care vorbeam mai devreme se expandeaza. La acest nivel exista receptori de intindere. Cand ajunge la un anumit punct de largire, atunci un semnal este transmis pentru a opri productia de lichid. Resorbtia continua si astfel scade volumul de lichid, in acest fel sutura incepe sa se inchida. Atunci cand se ajunge la receptorii de compresie se transmite din nou mesajul de a produce lichid cefalorahidian. Ceea ce am descoperit este ca productia de lichid este activa aproximativ trei secunde si oprita alte trei secunde intr-o situatie normala, ceea ce rezulta este un ciclu de 5-6.

Editorul: Si cauza este un puls in sistemul nervos?

Dr. John Upledger: Nu, nu este un puls. Cauza este presiunea fizica din interiorul suturilor care se expandeaza sau se comprima.

Editorul: Miscarea este de zece cicluri pe minut?

Dr. John Upledger: 10 sau 12. Difera de la persoana la persoana.

Editorul: Mi s-a parut foarte interesant cand ai precizat mai devreme in cartea ta despre descoperirea acestui sistemului. Am uitat numele domnului pe care lucrai.

Dr. John Upledger: Delbert Smith, ii datorez intreaga mea cariera lui!

Editorul: Ai gasit ceva sub forma un unei monede calcifiate la exteriorul membranei si ai observat ca are un puls ritmic, puls diferit de cel al respiratiei sau al inimii. Mi s-a parut fascinant – sa aiba un ritm diferit de celelalte doua!

Dr. John Upledger: La aceasta jonctiune in particular am putut vizualiza ritmul celorlalte doua sisteme, iar acesta era diferit. Mi-a ramas in minte pentru ca nu am putut mentine membrana nemiscata pentru chirurg, ca acesta sa taie tumora. Era destul de suparat pe mine. S-a dovedit a fi acelasi chirurg care ne-a trimis mostrele de os de craniu pe care am putut dovedi ca suturile se pot misca.

Editorul: Deci este vorba despre un sistem din corp care evident era acolo dar care nu fusese observat de nimeni?

Dr. John Upledger: Cam asa este. Osteopatii stiau de miscarea oaselor craniului dar nu intelegeau acest sistem. Am observat acest lucru la pacientul meu si am stiut ca este ceva diferit. Despre care nu aveam cunostinta nici eu si nici cei din sala de operatii. Apoi s-au legat cateva piese din literatura Academiei de osteopatie craniana. Cand eram la scoala erau considerente ca niste mici piedici. Majoritatea colegilor doreau sa ascunda deoarece erau considerate o rusine. Toata lumea stia ca oasele craniului nu se misca (din punctul de vedere al scolii), dar erau cativa colegi care obtinusera rezultate clinice: nu stiau de ce se misca oasele craniului dar stiau ca o fac. Am avut posibilitatea de a vedea ce le face sa se miste in timpul unei operatii. Toti cei care au facut osteopatie craniana nu au avut parte de multe operatii. Ce s-a intamplat a fost ca mi s-a oferit o pozitie la Universitatea din Michigan pentru cercetare. Am studiat fotografia Kirlian, acupunctura si osteopatie craniana. Am realizat cum functioneaza acest intreg, dar Academiei nu i-a placut ideea deoarece o considerau erezie impotriva bunei functionari a organizatiei lor. Slujba mea era sa pun o baza stiintifica pentru a aproba sau dezaproba teoria. Asta a dorit decanul meu. Am dovedit ca este acolo doar ca era diferit de ceea ce credeau ei. Deci, am descoperit acest sistem si l-am numit sistemul craniosacral.

……..

De Dennis Hughes, editorul Share Guide Publisher

Traducere in limba romana de Aureliana Corcodel

Sursa foto: https://www.massagemag.com/in-memoriam-dr-john-upledger-1932-2012-11770/

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionale-ii/feed/ 0
Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionala® (Ultima parte) http://craniomed.ro/2019/04/10/interviu-dr-john-e-upledger-creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionala-ultima-parte/ http://craniomed.ro/2019/04/10/interviu-dr-john-e-upledger-creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionala-ultima-parte/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:57:57 +0000 http://craniomed.ro/?p=145 […]]]> Ultima parte a interviului pe care dr. Upledger l-a acordat medicului Dennis Hughes pentru Share Guide, un articol cu informatii care va pot contura imaginea sistemului craniosacral, pentru cei care deja stiu ce inseamna acesta, iar pentru cei care acum afla de existenta sa textul de mai jos va va oferi o alta perspectiva asupra corpului uman.

Doctorul John Upledger a fost medic osteopat, cercetator clinician si inovatorul a doua forme de lucru cu corpul uman, Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala®. El este un profesor respectat si autorul unei carti excelente si informative numita “Tu si medicul din tine “.

 Editorul: Este important de mentionat pentru cititorii nostri ca ai inceput in privat practica, dar ai petrecut aproape zece ani ca si cercetator clinician si profesor de biomecanica la Universitatea de stat Michigan. Dupa aceea ti-ai intemeiat institutul?

Dr. John Upledger: De fapt am practicat in privat aproape 12 ani in Clearwater Beach, Florida inainte sa ajung in Michigan. Acolo l-am vazut pe Delbert Smith. Apoi m-am dus in statul Michigan in 1975. Mi-au propus o slujba de clinician/cercetator pe care am acceptat-o, ramanand acolo timp de 8 ani. Mai tarziu am predat la Fundatia Metiger in Topeka, unde o persoana din Biserica Unitatii m-a auzit vorbind si m-a intrebat daca nu as dori sa pornesc un centru de sanatate cu model holistic pentru bisericile lor. Am acceptat acea slujba pentru 3 ani. Dupa aceea am fondat propriul nostru institut in 1985 in Palm Beach Gardens, Florida.

Editorul: Cum se desfasoara evaluarea si tratamentul in terapia craniosacrala?

Dr. John Upledger: Tratamentul este numai prin aplicarea mainilor, iar evaluarea la fel. Exista un exemplu despre care pot vorbi. Este vorba despre inotatoarea olimpica, Mary Ellen Clark, care a castigat medalia de bronz la platforma inalta in Atlanta. Mary Ellen suferea de vertij (ameteli), ceea ce este comun la cei care fac sarituri de la mare inaltime. Fusese peste tot in tara pana cand a ajuns la mine in septembrie cu speranta ca se va putea reintoarce la sarituri. A trebuit sa renunte la sarituri cu 4 luni inainte de intalnirea noastra. Deci am evaluat-o cautand locurile in care ritmul craniosacral era blocat  si locurile in care ritmul se propaga in corp. Problema ei era ameteala. A fost tratata de nenumarati doctori la ureche, gat, nas si nimic nu a functionat.. Nu se mai putea scufunda. I-am scanat corpul asa cum facem la examinarea craniosacrala. Ceea ce am descoperit a fost o problema serioasa la partea distala a sacrumului si in sus,  pe tubul dural la cap, astfel restrictionandu-i osul temporal drept. Acesta la randul lui ii determina ameteala, deoarece mecanismele echilibrului sunt localizate in osul temporal. Mobilitatea normala de 10-12 cicluri pe minut era restrictionata in osul temporal. Nu avea rost sa misc osul temporal fara a stii cauza blocarii acestuia. Aceasta a venit de la partea inferioara a spatelui. Am putut determina cauza ca fiind o veche rana la genunchiul stang care ii afecta muschiul si fascia pana la partea de jos a spatelui, restrictionandu-i osul sacrum. Asta ii compromitea activitatea sistemului craniosacral care la randul sau a afectat osul temporal si o facea sa fie ametita. I-am reparat genunchiul, iar restul a fost floare la ureche, ea putandu-se intoarce la scufundari din nou. Apoi a castigat medalia de bronz la Olimpiada.

Editorul: Excelent! Cum se raporteaza asta la memoria tesutului si la ceea ce tu numesti chist energetic?

Dr. John Upledger: Cat timp am fost la Universitatea din Michigan am lucrat mult cu fizicieni, biofizicieni in special. Unul din lucrurile pe care le faceam acolo erau intalnirile de miercurea dimineata la care participau 5 clinicieni si 22 de doctoranzi pe diverse specialitati. Trecuseram de miscarea suturilor si ne ocupaseram in mare parte de sistemul hidraulic. Lucrand cu pacientii am spus: “Simt ca este un transfer, miscare de energie intre mine si ei, in timp ce lucrez asupra lor “. O cauza este faptul ca tii mainile nemiscate pe ei. Folosesti poate putina presiune pe un deget, mai misti putin una alta, dar per ansamblu mana ramane in acelasi loc, deci contactul cu mana, pielea, parul pacientului este constant. In acelasi timp faceam cercetare cu fotografia Kirlian. Realizam fotografii ale degetelor mele si ale pacientilor inainte si dupa fiecare sesiune de tratament. Am facut asta doi ani. Ceea ce am observat a fost ca, sa spunem ca veneai cu o durere de spate severa si lucram pe tine, prima fotografie Kirlian arata coroane slabe sau deficitare, acesta fiind numele pentru transmiterea de energie in afara corpului, emiterea de energie a acestuia. Puteam sa am coroane puternice, dar la sfarsitul tratamentului pacientul avea coroane puternice iar ale mele pareau slabite. Parea ca am cedat o parte din energia mea pacientului.

Apoi a venit intrebarea: – pe care am adresat-o fizicienilor – putem noi masura aceasta energie de transfer? O saptamana sau doua am fost ignorat apoi un pic i-am jignit spunandu-le ca daca stiau ce fac puteau descoperi si masura aceasta energie. Unul dintre fizicieni, Carney, s-a enervat foarte tare si a spus ca va veni cu mine sa demonstreze ca sunt un idiot. A inceput sa se uite la mine in timp ce tratam pacientii si sa ma intrebe de ce fac anumite miscari. In cele din urma, am ajuns sa studiem si sa facem inregistrari ale potentialului electric al corpului uman. Cautam potentialul de a varia al corpului considerand ca acest corp uman este o punga plina de conductori electrolitici si ca pielea este izolatorul care ii tine inauntru.

Cand fac diverse lucruri, de exemplu prin schimbarea pozitiei sau modificand ritmul cranial prin compresii pe anumite regiuni, se modifica potentialul electric al corpului per ansamblu, asa cum il masuram noi in partea inferioara a picioarelor. Ceea ce m-a facut acest fizician sa realizez este ca atunci cand gaseam pozitia corecta pentru un pacient pentru a-i reduce sau indeparta de tot durerea, potentialul electric pe care il masuram scadea exact atunci cand ajungeam in locul potrivit. Daca ramaneam destul timp pe acea pozitie, potentialul electric incepea sa creasca incetisor. Carney m-a intrebat cum am putut gasi acel loc. Dupa multa introspectie, mi-am dat seama ca atunci cand gaseam locul potrivit care indeparta durerea, ritmul craniosacral se oprea. S-a oprit in momentul in care potentialul electric al corpului scadea.

Ceea ce am descoperit aici era ca este o schimbare in potentialul electric atunci cand gasesc pozitia corecta. Dar cum am gasit pozitia corecta? Raspunsul meu este ca doar am urmat tensiunea corpului. Dupa multa munca am descoperit ca daca eram foarte sensibil si talentat gaseam usor pozitia. Ma duceam cu acel corp intr-o pozitie care alina durerea. Corpul ma ducea acolo. Apoi am aflat ca acelea erau pozitiile in care rana se produsese initial. S-a intamplat de nenumarate ori. In majoritatea cazurilor am lucrat cu rani cauzate la locul de munca.

Editorul: Deci corpul iti spune despre ranile mai vechi?

Dr. John Upledger: Da. Pacientul spune: “Oh, asta e exact pozitia pe care am avut-o cand am cazut si mi-am ranit spatele “. Eu nu stiam acest lucru, fizicianul meu Carney nu stia asta. Nici pacientul nu a stiut pana cand nu a fost pus in acea pozitie. Asa ca am numit-o “memorie a tesutului “ deoarece muschii ne duc exact acolo unde trebuie sa mergem. Cand ne aflam in acel loc calea ranii este o linie dreapta. Cu alte cuvinte, daca cad in fund  pe coccis (noada) pe o treapta, forta cu care eu ma lovesc de treapta se duce in corpul meu in linie dreapta. Dar cand corpul este drept, linia este indoita. Energia nu poate iesi printr-o linie curba sau unghi de 90 grade. Cand readuc corpul in pozitia initiala si linia dreapta este refacuta atunci energia poate iesi pe aceasta linie. Am descoperit atunci cand masuram cu termograful ca obtineam cu unul, doua grade mai mult cand corpul elibera energie si de asemenea ritmul craniosacral era oprit. Cand caldura scadea, ritmul craniosacral pornea din noi si potentialul electric revenea la jumatatea valorii de dinainte. Am facut o corelatie intre aceste 3 lucruri, asa am invatat multa fizica. Carney a inceput sa aduca carti de la librarie si imi spunea: “invata asta si apoi pot vorbi cu tine “. A fost un bun profesor.

In orice caz, am hotarat ca in acest caz este vorba despre o energie haotica care intra – energia de la lovitura care intra in corp il dezorganizeaza. Corpul o poate disipa si nu ai rana continua. Daca corpul poate disipa acea energie straina care intra, este in regula, rana se va vindeca in 1-2 saptamani. Este vorba de acele rani care dureaza o perioada mai mare de timp si determina adevarate probleme care nu trec.

Editorul: Ranile mai adanci?

Dr. John Upledger: Rana s-a produs intr-un moment sau mod in care corpul nu a fost capabil sa disipeze acea energie straina – asa ca s-a concentrat intr-o mingiuta foarte mica. Atunci cand gasim calea prin care mingea va iesi, durerea va disparea. Numim aceasta compresie in minge a energiei straine – chist energetic. De fapt, Elmer Green de la fundatia Metiger i-a spus asa. Eu o descriam ca pe o entropie iar el a spus: “tu descrii un chist energetic “, iar ceea ce el a spus este mai corect. Tesutul isi aminteste cum sa te duca la locul potrivit, este ca si cum tesutul ar spune:” Daca faci asta cu mine, stiu cum sa scot energia inchistata de aici.” Daca urmezi corpul si o faci intr-un mod foarte atent, te va conduce la acea pozitie in care energia din chist poate iesi. Astfel o durere de exemplu care te-a suparat de 5 ani dispare.

Editorul: Este remarcabil. Testati ceea ce mi-ati spus cu ajutorul tehnicii de fotografie Kirlian si alte instrumente?

Dr. John Upledger: Da. Am facut un test de poligraf cu Carney. Era inainte de epoca computerelor super performante. Obisnuiam sa facem un test cardiac si unul de respiratie, apoi un test al potentialului electric in intreg corpul la ambele picioare. Foloseam electrozi. Am decis arbitrat sa pozitionez unul la 4 cm deasupra genunchiului pe fiecare parte. In acest mod eram departe de electricitatea creierului si cea a inimii. Carney a realizat un instrument special care putea adauga variatii pozitive sau negative. A acordat aparatul la ce alte electrografe denumeau “zgomot”. El a finisat intr-atat instrumentul incat a rezultat un sablon pe care-l puteam citi. Apoi am decis ca vom studia caldura rezultata cand vedeam energia iesind si aparatul Kirlian ne-a oferit o idee de ansamblu daca coroanele se imbunatateau sau nu. De fapt, daca pacientul era sau nu mai bine.

Editorul: Fascinant. Un lucru pe care l-am observat este faptul ca pentru cei care nu practica sau cei carora li se aplica tehnica, aveti ceva numit Ateliere “Share Care “. Acestea se tin nu numai la institutul din Florida, dar si in tara de diversi practicieni?

Dr. John Upledger: Da, in SUA, Europa, Australia, Noua Zeelanda si Japonia deasemenea.

Editorul: Deci asta este valabil pentru cei care vor sa invete baza. Daca sunt interesati sa aiba un certificat de la voi, vin in Florida?

Dr. John Upledger: Toate nivelurile sunt predate peste tot in lume, exceptie facand nivelul avansat. Primele 5 niveluri se invata in toata tara iar al 6 lea nivel ii invat chiar eu.

Editorul: Ce credeti ca se va intampla in secolul urmator cu munca direct cu corpul uman?

Dr. John Upledger: Cred ca munca direct cu corpul uman va inflori, deoarece sistemul de sanatate actual devine din ce in ce mai impersonal si tehnologizat. Am avut zilele trecute un pacient care avea o infectie cu virusi care ii invadase creierul si nimeni in spital, timp de 4 zile, nu s-a apropiat la mai putin de 6 pasi de el. Totul a fost realizat de computer tomograf si nici un doctor nu l-a atins. Cred ca situatia umana este ca tanjim dupa comunicare cu cineva la nivel de atingere. Daca cineva lucreaza direct cu corpul uman si este bine intentionat si sensibil la nevoile persoanei din fata lui, atunci poate determina o autovindecare pe care o masina nu o poate face. Ce vad de fapt este ca se petrece o mare polarizare. Sunt oameni care sunt prinsi de tehnologie si masini si mai sunt altii care migreaza catre munca cu corpul uman deoarece implica contact unu la unu, persoana la persoana. Lucrul cu corpul omenesc va deveni din ce in ce mai educat. Cu cat intelegi mai mult corpul si lucrezi cu el, cu atat poti facilita autovindecarea acestuia. Sunt o gramada de oameni care s-au saturat sa plateasca foarte multi bani pentru pastile.

Editorul: Lucrul cu corpul uman este complementar sistemelor existente, dar nu cred ca ne putem descotorosi cu totul de medicina vestica.

Dr. John Upledger: Nu vreau sa fac acest lucru. Am practicat in acele vremuri cand faceam electrocardiograme, dar ascultam pieptul pacientului si cu stetoscopul, pe care il tineam cu mana. Doctorii nu prea mai fac asta, de aceea oamenii se indreapta catre cei care lucreaza direct cu corpul uman. Munca cu corpul uman este directia in care se indreapta din ce in ce mai multi oameni, doar din simplul fapt ca exista acea relatie interpersonala.

Editorul: Asta pentru ca oamenii tanjesc dupa relatii interpersonale.

Dr. John Upledger: Tu te-ai nascut cu necesitatea de a fi legat de mama ta, iar acest lucru nu se termina niciodata. Cand ai 40 ani tot ai nevoie de cineva cu care sa relationezi, sa te lipesti. Daca te duci la doctor iar acea persoana nu te atinge si o vezi doar printr-un paravan sau la capatul celalalt al unei mese unde completeaza reteta, aceasta nu iti satisface nevoile! Daca te duci la un tehnician maseur si iti faci un masaj sau te duci la Spa plus un masaj, te simti mult mai bine. Ce as vrea sa se intample este ca doctorii din spatele meselor sa invete sa atinga, sa puna mana din nou asa cum faceam noi cu 30 de ani in urma.

De Dennis Hughes, editorul Share Guide Publisher

Traducere in limba romana de Aureliana Corcodel

Traducere revizuita de dr. Gabriela Paula Florea

Sursa foto: John E Upledger on Facebook (https://www.facebook.com/upledger?fref=ts)

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalachist energeticpatologieritm craniosacralelectricmemoria tesutuluicocciskirlianvirusautovindecaremedicina vesticamedicina complementaraUpledger

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/interviu-dr-john-e-upledger-creatorul-terapiei-craniosacrale-si-al-eliberarii-somatoemotionala-ultima-parte/feed/ 0
Tratamentul durerilor de cap prin Terapia CranioSacrala http://craniomed.ro/2019/04/10/tratamentul-durerilor-de-cap-prin-terapia-craniosacrala/ http://craniomed.ro/2019/04/10/tratamentul-durerilor-de-cap-prin-terapia-craniosacrala/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:57:12 +0000 http://craniomed.ro/?p=143 […]]]> Cuprins articol

1. Generalitati

2. Factori declansatori

3. Cum ajuta Terapia CranioSacrala


1.Generalitati

Conform unui studiu al companiei de cercetare GFK, aproape jumatate (46%) dintre romani acuza dureri de cap. Durerile de cap precum migrenele sau cefaleea sunt afectiuni frecvent intalnite. Din cauza faptului ca tratamentul medicamentos doar calmeaza simptomele si este asociat cu efecte secundare semnificative, majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune apeleaza si la terapiile complementare. Mai mult decat atat, administrarea excesiva a medicamentelor de sinteza in cazul episoadelor de migrene reprezinta un factor de risc in dezvoltarea durerilor de cap cronice.

2. Factori declansatori

Desi nu sunt cunoscute in intregime procesele fiziopatologice, cu siguranta sunt implicate mecanisme genetice, vasculare si neurologice. Caracteristicile migrenelor precum frecventa si durata sunt diferite, iar debutul poate fi marcat prin perioade de stres, antecedente de traumatisme in regiunea capului si gatului sau diverse alimente si modificari hormonale in cazul femeilor. Calitatea vietii in acest fel este modificata iar simptomele pot fi greu de controlat.

3. Cum ajuta Terapia CranioSacrala 

Terapia CranioSacrala presupune evaluarea corpului si identificarea eventualelor restrictii la nivelul sistemului craniosacral care inglobeaza oasele, membranele si lichidul cefalorahidian care imbraca creierul si maduva spinarii. Folosind tehnici de palpare blanda pentru a normaliza ritmul craniosacral si de asemenea pentru a corecta restrictiile la nivelul fasciei si tesutului paraspinal, in cazul migrenelor se poate obtine o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate, de la reducerea intensitatii durerilor de cap precum si a intervalelor intre episode, pana lainlaturarea cauzelor in special, nu doar a simptomelor.

Aceasta afectiune ramane una raspandita in randul populatiei precum si enigmatica pentru medicina alopata. Inrandul medicilor termenul de migrena este folosit pentru a clasifica o durere de cap foarte intensa. Insa toti ceicare sufera de aceasta afectiune stiu ca este mai mult de atat. Cheia solutionarii acestor probleme este de ainlatura cauza si nu doar a trata efectul.

Putine dintre structurile corpului uman au o asemenea influenta puternica in asupra functionarii acestuia in modcorespunzator precum o au creirerul si maduva spinarii care alcatuiesc sistemul nervos central. Totodata, putinesisteme au la fel de mare impact asupra creierului si maduvei spinarii precum o au membranele si fluidele pe carele acopera si le protejeaza care sunt denumite in mod obisnuit sistemul craniosacral.

In cazul migrenelor pot exista cauze multiple. Practic, orice interfera cu sistemul nervos vegetativ la nivelulvaselor de sange din zona capului poate determina aparitia migrenelor. Avand efect asupra sistemului nervosvegetativ, terapia craniosarala mobilizeaza sistemul de membrane intracranene pentru a elibera presiunea care sarputea inmagazina fie la nivelul nervilor care controleaza vasele de sange fie la nivelul vaselor in sine care arputea fi cauza durerilor de cap. De asemnea, reduce stresul ceea ce il face sa fie eficace in cazul durerilor de cap,adesea fiind declansate sau accentuate de acest factor.

O sedinta dureaza in jur de 50 de minute, timp in care veti sta intins pe masa de tratament, complet imbracat, iarterapeutul va aplica anumite tehnici noninvazive la anumite niveluri cu atingeri care nu depasesc 5 grame ca siforta.Metoda de tratament consta in plasarea palmelor terapeutului in zonele cheie de pe pacientul tratat, maiexact in zonele de mari “intersectii” musculare, cum ar fi zona bazinului (muschii pelvini), zona in care se terminacoastele (diafragma toracica), zona gatului (toti muschii gatului de la baza gatului si de sub mandibula), dar si lanivelul capului.

In afara de aceste zone, se mai urmaresc articulatiile osoase si in functie de caz, zone care pot fi dureroase inmomentul in care pacientul vine pentru tratament.In urma unui studiu condus de o echipa de cercetarori din Islanda, publicat in baza de date stiintifice MEDLINE, incare au participat pacienti cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani care sufereau de migrene, rezultatele au fostcuantificate in raport cu scorul Head Impact Test, acesta imbunatatindu-se in urma a sase tratamente oferite introluna, pe perioada studiului.

Terapia craniosacrala a fost folosita cu succes pentru inlaturaraea numeroaselor disfunctii neurologice motorii sausenzoriale. In plus fata de migrene aceasta mai abordeaza si alte disfunctii printre care disfunctii mandibulare,oboseala cronica, dificultati in coordonarea musculara, depresii, probleme oculare, hiperactivitate, si disfunctii lanivleul sistemului nervos central pe langa multe altele.

Dr. Gabriela Paula Florea (Sbarna)

Articol Sfatul MediculuiMigrene Terapia CranioSacrala1/2

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalapatologieUpledgersistem craniosacralterapie craniosacralatehnicilichid cefalorahidiansedintameningeritm craniosacralafectiuniautovindecare

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/tratamentul-durerilor-de-cap-prin-terapia-craniosacrala/feed/ 0
Pe scurt despre TCS (Terapia CranioSacrala) http://craniomed.ro/2019/04/10/pe-scurt-despre-tcs-terapia-craniosacrala/ http://craniomed.ro/2019/04/10/pe-scurt-despre-tcs-terapia-craniosacrala/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:56:07 +0000 http://craniomed.ro/?p=141 […]]]> Ce inseamna Terapia CranioSacrala? Cum ma poate ajuta? Care sunt principiile de actiune ale terapiei?

Ce inseamna Terapia CranioSacrala?

Terapia CranioSacrala nu ar fi daca nu ar fi existat sistemul craniosacral.

„Sistemul craniosacrala este un sistem fiziologic functional alcatuit din lichid cefalorahidian, membranele adiacente (meningele), structurile osoase ce vin in raport cu acestea  si mecanismele care produc si reabsorb lichidul cefalorahidian. Are o influenta  puternica asupra sistemului nervos, endocrin si imunitar si bineinteles asupra intregului corp. Este de asemenea caracterizat  de o activitate palpabila, ritmica  si mobila care persista de-a lungul vietii.” – Dr. John E. Upledger, Dezvoltatorul Terapiei CranioSacrale

Terapia CranioSacrala are ca scop atingerea unei stari de echilibru la nivelul sistemului nervos central deoarece el este cel care „dicteaza” calitatea functionarii tuturor organelor din corp, iar problemele fizice sunt in stransa legatura cu problemele emotionale.

Cum ma poate ajuta?

Terapia CranioSacrala se adreseaza oricarei patologii ce nu necesita interventie de urgenta. 

O scurta enumerare:

·       Migrene, dureri cronice de gat si spate;

·       Oboseala cronica,  insomnii,  depresie si dificultati emotionale;

·       Stres fizic, emotional si probleme legate de tensiuni nervoase;

·       Disfunctii postchirurgicale, problemele digestive;

·       Boli ale copilariei, colici, autism, dificultati de invatare, dislexie;

·       Probleme ortopedice, disfunctii ale tesutului conjunctiv, disfunctii ale articulatiei temporomandibulare;

·       Deteriorarea functiilor de coordonare motorie;

·       Boli neurovasculare si in relatie cu sistemul imunitar;

·       Pentru a crea o legatura intre minte si trup;

·       Ingrijire pre si postpartum;

·       Pentru a obtine relaxare profunda;

·       Mentinerea sanatatii.

Poate fi folosita de asemenea preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar si a rezistentei la imbolnavire.

Care sunt principiile de actiune ale terapiei?

Metoda de tratament consta in plasarea palmelor terapeutului in zonele de tratat. Terapeutul foloseste aproximativ 5 grame de presiune, prin care evalueaza sistemul craniosacral concentrandu-si atentia asupra miscarii si ritmului lichidului cefalorahidian. Dupa aceasta evaluare se folosesc tehnici manuale pentru a elibera restrictiile de la nivelul fasciei, membranelor si tesutului care influenteaza fiziologia sistemul craniosacral.

Cum se desfasoara o sedinta?

O sedinta dureaza in jur de 60 de minute, timp in care veti sta intins pe masa de tratament, complet imbracat, iar terapeutul aplica tehnici manuale, noninvazive la nivelul corpului. Terapeutul plaseaza palmele in zonele de  “intersectii” musculare, cum ar fi zona bazinului (muschii pelvini), zona in care se termina coastele (diafragma abdominala), zona gatului, dar si la nivelul capului.

Imediat dupa incheierea sedintei este posibil sa va simtiti foarte relaxat, profund la nivel emotional sau foarte energic. Puteti deveni constienti de schimbari la nivel subtil cum ar fi eliberarea tesutului, caldura, furnicaturi.

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalaautovindecareritm craniosacralterapie craniosacralaupledgersedintaprincipiitehniciafectiuni

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/pe-scurt-despre-tcs-terapia-craniosacrala/feed/ 0
Sistemul CranioSacral si Imunitatea http://craniomed.ro/2019/04/10/sistemul-craniosacral-si-imunitatea/ http://craniomed.ro/2019/04/10/sistemul-craniosacral-si-imunitatea/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:55:27 +0000 http://craniomed.ro/?p=139 […]]]> Lichidul cefalorahidian joaca un rol foarte important in performanta sistemului imunitar. Protejeaza creierul printr-un invelis necesar tesutului delicat de la acest nivel, circula glucoza de care creierul are nevoia pentru a hrani si reimprospata mediul in care acesta “locuieste” inhiband virusurile si bacteriile si de asemenea ofera un mediu foarte bun intre sange si creier.

Suntem in era in care cu totii stim ca nutritia adecvata, exercitiile fizice si viata cu un nivel scazut de stres reprezinta cheile unei vieti sanatoase si longevive. Daca avem grija de aceste aspecte din viata noastra corpul va reactiona pe masura si ne va oferi vitalitate si o stare generala de bine. Si chiar daca se intampla sa trecem prin momente mai tensionate precum un gat incordat in urma unei zile intense la birou, epicondilita, afectarea ligamentelor de la nivelul cotului, in urma unei suprasolicitari la acest nivel, sau o raceala, sistemul nostru imuntar este activat automat incercand sa reinstaleze echilibrul in interiorul corpului nostru.

Sistemul imunitar este special conceput ca acesta sa ne vindece corpul o data afectat, dar de asemenea sa ne previna din a ne imbolnavi. Din pacate, din cauza ritmului de zi cu zi prin care majoritatea lumii trece, sistemul nostru imunitar este pus la grea incercare in a ne mentine sanatosi si a ne ajuta in momentul in care deja am contactat un agent patogen. Astfel. Terapia CranioSacrala joaca un rol important in incurajarea sistemului imunitar de a actiona in momente specifice.

Stresul are o contributie negativa majora, iar daca nu avem grija de ceea ce ingeram sau nu ne antrenam corpul regulat pentru a il tonifia, sistemul imunitar incepe sa se naruie. In momentul in care acest lucru totusi se intampla mergem la medic pentru a ne „vindeca”. Uitam ca natura deja ne-a furnizat un sistem intern de vindecare, sistemul CranioSacral.

Terapia CranioSacrala este o metoda de vindecare care s-a dezvoltat din osteopatie. Prin aceasta terapie atingerea blanda este aplicata pentru a corecta restrictiile de la nivelul membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii.

Terapia CranioSacrala se bazeaza pe un mod particular de a vedea anatomia intregului corp. Imaginati-va ca sistemul CranioSacral are o ritmicitate precum inima numai ca mai subtil si mai rar. Asa cum inima ta pompeaza sangele de care intregul tau organism are nevoie asa si sistemul CranioSacral pompeaza lichidul cefalorahidian, important pentru functionarea sistemului nervos central, intre creierul tau si maduva spinarii.

Lichidul cefalorahidian joaca un rol foarte important in performanta sistemului imunitar. Printre multe altele, acesta protejeaza creierul printr-un invelis necesar tesutului delicat de la acest nivel, circula glucoza de care creierul are nevoia pentru a hrani si reimprospata mediul in care acesta “locuieste” inhiband virusurile si bacteriile si de asemenea ofera un mediu foarte bun intre sange si creier.

Prin urmare lichidul cefalorahidian are o functie foarte importanta in corp, insa problemele de sanatate pot crea un dezechilibru in circulatia lichidului prin sistem, limitand sanatatea si claritatea. In cazul in care lichidul cefalorahidian poate circula fara obstacole, atunci corpul are posibilitatea de a mentine, de a restabili echilibrul.

O buna functionare a sistemului CranioSacral, implicit si a fluidelor de la acest nivel este esential si necesar pentru intregul sistem nervos central care este un tesut specializat extreme de complex care integreaza actiunile si reactiile interne ale corpului, precum si ajustarile pe care organismul le are de facut in functie de factorii de mediu.

Rolul terapeutului CranioSacral este de a ajuta pacientul sa gaseasca un mod de a isi optimiza propria putere interioara de autovindecare pentru a cladi o fundatie solida sau pentru a o restabili in cazul in care declinul deja s-a produs.

Sursa foto: http://upledger.ie/latest-news/craniosacral-therapy-the-immune-response-csir-november-2013-workshop/

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalasistem imunitarlichid cefalorahidianboli inflamatoriisistem craniosacralanatomiereechilibrarebariera hematoencefalica

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/sistemul-craniosacral-si-imunitatea/feed/ 0
Sedentarismul, doar un pretext? http://craniomed.ro/2019/04/10/sedentarismul-doar-un-pretext/ http://craniomed.ro/2019/04/10/sedentarismul-doar-un-pretext/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:54:48 +0000 http://craniomed.ro/?p=137 […]]]> (Articol publicat si pe pagina Sfatul Medicului)

Deoarece se stie ce inseamna o persoana sedentara, scopul acestui articol nu este de a repeta aceleasi informatii si a diseca efectele sedentarismului asupra organismului nostru pe care in mare masura le cunoastem deja, ci scopul este de a va oferi o noua perspectiva asupra acestui comportament.

1.    Elemente generale

2.    Cauze pentru care devenim sedentari

3.    Cum sa inlaturam acest obicei?

4.    Efectele activitatii fizice asupra intregului minte-corp-spirit.

5.    Concluzii

1.     Elemente generale

Cea mai scurta si la obiect definitie a cuvantului sedentarism este lipsa miscarii. Fie ca este vorba de lipsa miscarii din cauza ca serviciul presupune in medie 8 ore de lucru la birou, pe scaun, fie ca este vorba de persoane care nu au serviciu si stau mai mult in fata televizorului sau care lucreaza de acasa, vorbim de aceeasi lipsa a efortului fizic sustinut.

In ultimul deceniu se vorbeste din ce in ce mai mult despre aceasta relatie de cauzalitate intre sedentarism si diverse afectiuni care contribuie la aparitia patologiilor precum obezitatea, diabetul afectiunile cardiace, aportul deficitar de oxigen in organism, cefaleea, tulburarile de somn, imbatranirea accelerata sau chiar afectiuni ce necesita interventii de urgenta precum embolismul pulmonar (preponderent la femei, mai ales daca urmeaza tratament pe baza de anticonceptionale) si lista poate continua.

2.     Cauze pentru care devenim sedentari

 Ca sa putem patrunde in profunzimea acestei probleme e necesar sa ne punem intrebarea „De ce ajungem sa fim sedentari?”

Spun ca devenim sau ajungem sa fim sedentari deoarece daca ne uitam in jurul nostru majoritatea copiilor sunt foarte activi, uneori poate chiar prea agitati. Urmarind in continuare acest fir suntem tentati sa ne intrebam cand si ce anume ne-a determinat sa ne desprindem de obiceiul de a ne manifesta la exterior prin activitati fizice precum o faceam in copilarie.

Raspunsul la intrebarea „De ce ajungem sa fim sedentari?” este diferit pentru fiecare persoana in parte, iar a privi doar efectul, adica sedentarismul, fara a ne interesa care este de fapt cauza, din punctul meu de vedere ca terapeut craniosacral este o greseala. Cand o masinarie cu un mecanism complex sau chiar si simplu nu functioneaza, mecanicul o dezasambleaza si se uita sa vada care este locul in care exista disfunctia si de ce. Nu exista substante de sinteza pentru tratarea acestora, insa exista mecanici care diseca, constata si „vindeca”.

 Pana acum nimeni nu a produs un medicament pentru persoanele sedentare. Poate pentru ca nu au se poate trata prin niste comprimate motivatia acestui gest?

Cum spuneam si mai sus, motivele difera de la om la om precum suntem diferiti, unici in felul nostru. Chiar daca doi oameni seamana la infatisare ele pot fi foarte diferite pe alte planuri, drept urmare nu putem pune egal intre acestia. Unii sunt motivati sa stea mai mult timp la birou deoarece isi doresc sa fie promovati ca sa poata avea castiguri financiare mai mari sau poate ca nu vor sa ajunga acasa din cauza ca nu e nimeni care sa le ofere sprijinul emotional de care au nevoie si lista se poate continua cu nenumarate motivatii. Complexitatea algoritmilor dupa care fiecare functioneaza atat mental, fizic cat si emotional este mare si din aceasta cauza nu imi propun sa mentionez toate motivatiile care s-ar putea ascunde in spatele comportamentului sedentar deoarece mi-e imposibil sa le vad si chiar sa le cuprind pe toate.

3.     Cum sa inlaturam acest obicei?

Ca terapeut craniosacral nu consider ca exista cu adevarat oameni lenesi sau cu titlul de sedentar incurabil, ci mai degraba oameni a caror motivatie pentru intretinerea lor fizica este scazuta sau nu exista. Important este momentul in care un om cu aceasta problema isi pune intrebarea „de ce” si care intr-adevar vrea sa afle raspunsul.

Prin terapia CranioSacrala se poate interveni prin a incuraja pacientul sa patrunda in profunzimea sa prin cuplarea constientului cu „nonconstientul”, deoarece acolo se afla adevarata cauza. Mintea noastra este demna de crearea unor mecanisme de autoaparare care in final se dovedesc a fi superficiale, care nu rezolva cauza ci incearca sa ascunda efectul prin diferite comportamente false.

Odata ce cauza a fost depistata si odata ce pacientul constientizeaza motivul real si greutatea pe care o poarta aceasta semnificatie pentru el, atunci organismul este cel care incepe tratamentul. Astfel ca tratamentul poate fi chiar initiativa de a merge la sala, a merge pe jos pana la serviciu, a alerga regulat in parc, a urca pe munte sau poate chiar a monta bicicleta de camera care nu a mai fost folosita de mult timp si a reincepe antrenamentul fizic pe aceasta – bineinteles, lista poate continua.

4.     Efectele activitatii fizice asupra intregului minte-corp-spirit

Activitatea fizica are o serie de beneficii pe toate planurile. Singura contraindicatie ar fi excesul, mai ales pentru persoanele neantrenate. Altfel, se cunoaste faptul ca activitatea musculara depusa in timpul exercitiilor fizice mareste excitabilitatea scoartei cerebrale producand stari afective pozitive. In acelasi timp exercitiile fizice ajuta la intoarcerea venoasa si oxigenarea tesuturilor corpului, scad sansele de imbatranire prematura, ajuta la mentinerea unei structuri osoase mai rezistente fata de persoanele nonactive care sunt predispuse la osteoporoza (mai ales femeile ajunse la menopauza) si are efecte pozitive chiar asupra sistemului imunitar.

In Grecia antica si in culturile asiatice relatia dintre minte si trup nu numai ca era recunoscuta dar se stia si faptul ca era importanta in obtinerea performantei si dezvoltarea personalitatii.

5.     Concluzii

Nimeni in afara de insusi pacientul sedentar nu cunoaste remediul pentru lipsa lui de activitate. Nu exista solutii care sa tina de medicina clasica, insa efectele pot fi tratate de aceasta, cauza ramanand aceeasi. Terapia CranioSacrala precum si alte ramuri ale medicinii complementare ajuta cu succes prin etapele necesare de parcurs in procesul de constientizare, insa decizia de a implementa sau nu anumite sisteme de vindecare tin numai si numai de pacient.

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalaSedentarismeliberare somatoemotionalaactivitate fizicarelatie minte-corp-spiritsfatul mediculuiburn outepuizare

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/sedentarismul-doar-un-pretext/feed/ 0
Si daca creierul ar vorbi http://craniomed.ro/2019/04/10/si-daca-creierul-ar-vorbi/ http://craniomed.ro/2019/04/10/si-daca-creierul-ar-vorbi/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:53:06 +0000 http://craniomed.ro/?p=135 […]]]> Esti constient de macar 1% din actiunile pe care procesorul tau, creierul, le executa secunda de secunda?

Crezi ca are dreptul la un moment dat sa iti dea ocazia sa il asculti, generand o senzatie care sa te trezeasca la realitatea lui?

Prin terapia CranioSacrala metoda Upledger iti dai sansa de a iti asculta creierul care functioneaza fara intrerupere pentru a mentine in viata si functional Universul pe care il numim corp.

SI DACA CREIERUL AR VORBI!?
 

Crezi ca stii cate procese se intampla chiar acum pe fundalul mintii tale, executate automat de creierului tau?

In acest momentvoluntar, si totusi inconstient:

 • Iti misti ochii ca sa poti urmari acest text,
 • Clipesti pentru a iti umezi ochii, astfel fiind functionali la parametrii optimi,
 • Urechile tale capteaza zgomotele din jur si poate chiar le si asculti,
 • Inghiti in mod constant sucul produs de glandele salivare pentru a lubrifia gura si gatul impreuna cu corzile vocale, iar astfel, oricand e nevoie, vei putea sa vorbesti pe loc fara a face vreo pregatire constienta inainte.
 • O mana o ai pe mouse pentru a reusi sa misti pagina pe care tocmai o urmaresti,
 • La fiecare cateva minute sau chiar secunde mintea ta cauta o noua pozitie fizica pentru corpul tau din n motive si tu te misti actionandu-ti muschii voluntari, chiar daca nu constientizezi de fiecare data, poate doar dupa ce iti atrage cineva atentia sau dupa ce te urmaresti pe o filmare si iti spui: nu am gandit modificarile astea de pozitie, dar daca le-am facut inseamna ca am vrut sa le fac.

Incolteste undeva intrebarea si mai clara: oare unde vor sa duca toate aceste informatii? Ei bine, lista inca nu s-a terminat.

Involuntar si pe buna dreptate inconstient in momentul producerii (dar cateodata constient in momentul in care apar senzatii fizice in afara obisnuitului) in acest moment:

 • Sistemul tau digestiv lucreaza fie pentru a digera mancarea pe care ai servit-o acum cateva momente, sau este in expectativa urmatoarei mese pregatindu-se pentru acel moment.
 • Muschii tai respiratori se misca ritmic si automat pentru a te ajuta sa introduci oxigenul de care ai nevoie si sa elimini dioxidul de carbon de care nu mai ai nevoie.
 • Sangele gata “preparat” in plamani si trimis inapoi la inima este pompat constant peste tot in corp, hranind si apoi curatind pana la cea mai adanc ascunsa celula din corpul tau.
 • Si lista poate continua.

Si daca incercam sa fim constienti in mod constient, intreaba-te: cate antene am in jurul meu? Vreuna pe cladire care sa genereze semnal pentru zona in care ma gasesc? Vreun router care “imprastie” semnalul de internet pe calea undelor ? Vreun telefon mobil prin jur, fie celular fie “fix” portabil? Raspunsul afirmativ trebuie sa fie cel putin la una din aceste intrebari, atlfel voi crede ca locuiesti la munte, intr-un loc aproape uitat de lume, unde internetul abea de curand a ajuns si esti conectat doar cu ajutorul unui singur fir pentru a fi capabil de a citi acest articol…. Dar vreun aparat de gatit cu microunde? Mai lipseste un aparat care sa emita raze X sau infrarosii si am bifat aproape toate undele electromagnetice!

Si acum intrebarea cea mai importanta: esti constient de toate aceste unde care iti penetreaza corpul? De data asta este justificat sa nu fi constient de ele deoarece acestea lucreaza intr-un alt spectru la care noi, fiintele umane, nu avem acces prin propriile simturi, ci doar prin aparatura speciala de detectare. Si totusi toate acestea au o influenta asupra corpului tau pe care in acel moment nu o resimti.

Si pentru ca a pune intrebari ne diferentiaza de alte specii inteligente, continuam sa ne intrebam: de ce altceva nu mai suntem constienti?

Daca aceste actiuni pe care le executam mecanic, automat, voluntar si totusi inconstienti ca le facem, o data ce ne concentram atentia asupra lor devenim constienti de ele, ce se intampla cu emotiile care ne insotesc mereu? Se pare ca in momentul in care avem de ales intre o actiune si alta, emotiile sunt cele care ne determina ce sa alegem. Creierul nostru genereaza mai multe solutii, insa varianta pe care alegem sa o executam este data de emotiile care ne conduc.

Si in fine, ultima intrebare: Ce rol are Terapia CranioSacrala metoda Upledger in aceasta ecuatie?

Raspunsul: Ne intinde mana de ajutor pe care o putem accepta in momentul in care decidem sa devenim mai constienti de acele lucruri de pe fundalul propriu care ne determina sa facem alegerile pe care le consideram gresite, dar din care nu putem iesi, precum un cerc vicios care ne intretine nefericirea, furia, angoasa, frica, senzatia de abandon – lista ramane deschisa, pentru ca tu sa o continui.

Emotiile, ca si gandurile sunt imponderabile, impalbabile, invizibile, inodore, insipide, nu se pot percepe prin nici o calitate evidenta pe care o detinem si totusi le putem intui.

Cu toate acestea, afectiunile fizice sunt cat se poate de perceptibile, de vizibile, de resimtite, iar la randul lor dau emotii si senzatii pe care in mod normal nu le-am avea….sau poate ca le avem inainte ca simptomele sa apara, dar nu le percepem pentru ca gandurile, emotiile nu dor…sau poate chiar durerea bolii este tocmai vocea gandurilor, a emotiilor aglomerate, posibil in fiecare dintre noi.

Si daca creierul ar vorbi?!…

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalaCreiercraniosacralrealitatememoria tesutuluieliberare somatoemotionalaterapie craniosacralapatologie

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/si-daca-creierul-ar-vorbi/feed/ 0
Tratamentul depresiei prin TCS http://craniomed.ro/2019/04/10/tratamentul-depresiei-prin-tcs/ http://craniomed.ro/2019/04/10/tratamentul-depresiei-prin-tcs/#respond Wed, 10 Apr 2019 14:52:21 +0000 http://craniomed.ro/?p=133 […]]]> Daca tratamentul alopat este imperios, se poate ca in paralel cu acesta, o metoda complementara precum Terapia CranioSacrala, care nu este doar o metoda ce trateaza fizicul, dar si emotionalul prin fizic, sa poata atinge in timp un echilibru in profunzimea pacientului. Altfel, TCS poate fi o optiune in prevenirea unei depresii cronice – preventie.

Generalitati

Din punct de vedere al medicinii clasice, depresia se manifesta prin diferite combinatii de simptome precum tristete, slaba putere de concentrare, insomnie, oboseala, dereglari ale apetitului, autoblamare excesiva si ganduri de sinucidere. 

Netratata, aceasta poate duce catre alterarea activitatilor cotidiene sau chiar suicid. Oricat de dramatica ar parea, depresia poate fi tratata si cu rezultate impresionante.

Cuprins articol
 1. Generalitati
 2. Cauzele depresiei
 3. Tratament clasic versus tratament prin terapia CranioSacrala
 4. Cum trateaza terapia CranioSacrala pacientii cu depresie
 5. Reactii la tratament
 6. Articole similare

Cauzele depresiei

De cele mai multe ori, in medicina vestica depresia este considerata ca are o patologie de etiologie necunoscuta, insa din prisma terapiei CranioSacrale, depresia are o cauza. Fiecare dintre noi avem un sistem de autoconservare prin care incercam sa „ingropam” acele evenimente din viata noastra, care din punct de vedere emotional ne-au marcat intr-un sens negativ.

Odata afectati de aceste evenimente, rana emotionala formata initial ajunge sa se mareasca din ce in ce mai mult pe masura ce mai adunam cate o trauma de acest gen. La un moment dat, aceste rani capata aspectul unui chist care incepe sa isi faca simtita prezenta atat la nivel psihic cat si la nivel fizic. Acestea se pot resimti fie prin patologii de ordin psihologic sau psihiatric, fie prin patologii care tin aparent doar de fizic.

Afectiunile pe care le descoperim atunci cand urmam un set de investigatii nu ne arata decat efectul acestor traume. Cauza, de cele mai multe ori, este una de ordin emotional. Diagnosticul pe care il obtinem reprezinta ecoul unei cauze care sta ascunsa in ceea ce numim subconstient. Acest subcontient nu este altceva decat locul de depozitare a perioadelor intunecate din viata noastra. Inca de la nastere suntem supusi diferitilor stimuli din mediul inconjurator. Fie ca vorbim despre cei fizici, fie ca vorbim despre cei emotionali, acestia exista.

Studii recente au ajuns la concluzia ca apa are memorie si isi schimba structura fizica in functie de gandurile, emotiile din jurul ei. Suntem apa in proportie de aproximativ 70%. Orice emotii sau ganduri pe care ajungem sa le dezvoltam modifica structura apei din interiorul nostru. 

Faptul ca spunem ca incercam sa uitam un episod din viata noastra nu inseamna ca l-am si depasit si ca am inceput sa il privim cu alti ochi, inseamna doar ca l-am bagat in acel spatiu de depozitare, care treptat ajunge sa imprime atat de multe caracterisitici negative corpului si laturii emotionale incat incepe sa isi lase amprenta in mod vizibil, depresia fiind una dintre aceste amprente, aparent inexplicabile.

Tratament clasic

vs. 

Tratament prin Terapia CranioSacrala

In cazul depresiei, tratamentul clasic, respectiv cel prescris de medicul specialist, se bazeaza in cea mai mare parte pe administrarea de medicamente de sinteza, care au ca scop tratarea ecoului de care vorbeam anterior. Cu alte cuvinte, tratarea efectului, nu a cauzei.

In plus, aceste medicamente de sinteza au nenumarate efecte adverse, printre care cele mai intalnite sunt starea de greata si voma. Mai mult decat atat, in unele cazuri administrarea de antidepresive determina uscaciunea gurii, constipatie, vedere incetosata, ameteala, cresterea frecventei cardiace, tulburari de dinamica sexuala si agraveaza glaucomul, iar in cazul epilepticilor, medicamentele care combat depresia duc la aparitia convulsiilor.

O parte dintre aceste antidepresive au actiune sedativa, determinand stari de oboseala si somnolenta. Totodata, anumite antidepresive au efect stimulant si cauzeaza insomnie, iritabilitate si anxietate, stari care sunt adesea asociate cu schimbarea dispozitiei si cu stimularea apetitului.

In timp ce medicina alopata, clasica, inregistreaza aceste efecte negative, medicina complementara vine cu o solutie la tratamentul depresiilor prin tratarea cauzei, nu a efectului! Acest lucru fiind posibil si prin tratamentele CranioSacrale, metoda Upledger.

Important de specificat este ca in multe cazuri tratamentul medicamentos este esential, in ciuda tuturor reactiilor adverse. Aceste cazuri sunt cele in care pacientul reprezinta un pericol pentru sine insusi si/sau pentru cei din jur. Atunci este imperios respectarea tratamentului medicamentos! Insa, se poate ca in paralel cu acesta, o metoda complementara precum Terapia CranioSacrala, care nu este doar o metoda ce trateaza fizicul, dar si emotionalul prin fizic, sa poata atinge in timp un echilibru in profunzimea pacientului.

Astfel ca prin aceasta terapie nu exista efecte adverse, pacientul avand atat in timpul sedintei cat si dupa terminarea acesteia o stare de relaxare din toate punctele de vedere si o reorganizare a vietii sale in urma constientizarii cauzelor care au dus catre acest efect, depresia.

Prin intermediul eliberarilor somatoemotionale ce pot avea loc spontan sau cu ajutorul dialogului in timpul sedintei, se incepe procesul natural de recuperare prin propriile resurse. Din acest motiv, terapia este cunoscuta si pentru faptul ca incurajeaza pacientul, atat din punct de vedere fizic cat si emotional, sa se vindece prin mecanismele proprii.

Prin Eliberarea SomatoEmotionala, ies la suprafata doar acele amintiri pe care rationalul pacientului este pregatit sa le revada pentru a le accepta si a le depasi.

Astfel incat sa poata sa isi duca viata un pas inainte. Atunci, multe din cercurile vicioase emotionale sunt rupte, iar deciziile catre eliberarea eului vin de la sine.

Acest lucru inseamna un nivel de stres mai redus adica la nivel fizic reducerea inflamatiei din corp, lucru ce duce catre vindeca .

Cum trateaza

Terapia CranioSacrala pacientii cu depresie

Prin tehnicile sale, terapia CranioScrala isi propune sa obtina detensionarea si functionarea sistemului nervos central in parametri optimi. In acest mod se poate corecta nivelul hormonilor care sunt responsabili de starea noastra emotionala, psihica.

In functie de efectul pe care anumite evenimente il au asupra noastra, organismul nostru raspunde prin descarcarea in sistemul nervos a unor anumite substante, precum aminele biogene (ex.: serotonina, noradrenalina, acetilcolina, GABA, dopamina), responsabile cu schimbarea starii noastre de spirit. Acesti stimuli exteriori care ne afecteaza pot fi: decesul unei persoane apropiate, nereusita intr-o anumita etapa a vietii, s.a.m.d.

Terapeutul CranioSacral reuseste sa obtina efecte benefice prin manipularea fina a anumitor segmente precum oasele craniene, portiunea sacrului din regiunea coloanei de la nivel lombar, a gatului care de asemenea inmagazineaza multa tensiune – aceasta manifestandu-se frecvent prin dureri de cap.

De cele mai multe ori, tehnicile de terapie CranioSacrala presupun o atingere blanda, de circa 5 grame, pentru a intra in „contact”  cu fascia. Fascia este acea membrana fina care ne „inveleste” fiecare portiune din corp, si anume cea care ne acopera fiecare structura din organism, care ne tine „inchegati” si nu ne lasa sa ne dezintegram.

Aceasta atingere la nivel fascial are ca scop detensionarea unei anumite arii de lucru, care permite implicit si organelor respective sa se relaxeze si sa functioneze la paramentri optimi. Un element important il constituie eliberarea somatoemtionala care ajuta la depistarea cauzei depresiei si de ce nu, la eradicarea acesteia din sistemul de functionare al pacientului.

Reactii la tratament

Tratamentul craniosacral nu trateaza pacientul pe sisteme sau pe regiuni, ci ca un tot unitar (holistic). Odata inceput un tratament, efectele acestuia nu sunt limitate doar la sfera asupra careia ne concentram. 

De exemplu, daca suferiti de depresie si in acelasi timp aveti si dureri de spate, insa depresia este foarte puternica si ati dori sa incepem prin a o trata pe aceasta, este posibil ca la sfarsitul sedintei sa constatati ca nici spatele nu se mai simte la fel de dureros ca inainte de tratament, pe langa faptul ca ati capatat o stare de spirit mult mai buna, puteti sa zambiti si toate celalate simptome de depresie dispar treptat.

In terapia craniosacrala nu exista efecte adverse, pacientul este evaluat si tratat din prisma tuturor afectiunilor sale, iar accentul se pune pe rezolvarea cauzei si nu a efectului. Datorita tuturor acestor avantaje, depresia poate fi lesne de discutat cu un terapeut craniosacral fara a pune in pericol corpul si psihicul nostru, cum se intampla in cazul administrarii de antidepresive sau alt gen de medicamente din sfera medicinii alopate.

Asa cum incercam sa ne autoconservam prin a ”ingropa” anumite evenimente mai putin placute din viata noastra, asa avem puterea de a ne reface si de a ne autovindeca

]]>
http://craniomed.ro/2019/04/10/tratamentul-depresiei-prin-tcs/feed/ 0