Istoria Terapiei CranioSacrale

Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (II)
10 aprilie 2019
Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (I)
10 aprilie 2019
Istoria Terapiei CranioSacrale
Distribuie

DR. ANDREW TAYLOR STILL (1828 – 1917) – Medic de origine americana, nascut intr-o familie in care tatal medic l-a inspirat sa mearga in aceasta directie. Dr. Still a conceput un sistem de manipulare a oaselor coloanei vertebrale pe care mai tarziu avea sa il denumeasca Osteopatie, pentru a corecta greselile de aliniere sau dislocare pe care le-a numit subluxatii. A vazut aceste subluxatii precum niste bariere impotriva capacitatii de autovindecare, iar prin indepartarea acestora, corpul s-ar vindeca de la sine in mare parte.

DR. WILLIAM GARNER SUTHERLAND (1873-1954) – Student al dr.-lui Still, incepe sa cerceteze cutia craniana ca un ansamblu de oase ale caror articulatii nu sunt lipsite de miscare observand felul in care acest lucru influenteaza corpul uman, precum si coloana vertebrala si  meningele. Astfel, dr. William G. Sutherland devine fondatorul Ostepatiei Craniene, care foloseste principii osteopatice in combinatie cu tehnici dezvoltate de el insusi.

DR. JOHN EDWIN UPLEDGER (1932-2012) – A inceput sa studieze osteopatia, iar dupa nenumarate cercetari in acest domeniu inceput de doctorii Still si Sutherland, demonstreaza importanta ritmului cranio-sacral in tratarea si observarea starii de sanatate a pacientilor. Astfel, devine fondatorul Terapiei CranioSacrale  combinand  pespectiva osteopatica a predecesorilor sai impreuna cu alte tehnici importante pe care el insusi le-a dezvoltat, coreland mereu cu ultimele noutati din domeniul devoltarii intrauterine, embrionare, din domeniul fizicii cuantice, al structurii celulare si a imagisticii terapeutice.

Radacinile Terapiei CranioSacrale dateaza inca din secolul XIX cand dr. Andrew T. Still urma sa isi schimbe perspectiva asupra medicinii din acele timpuri  dupa ce trei dintre fii sai au murit  in urma administrarii de mercur ca forma de tratament impotriva meningitei spinale, si totodata dupa moartea sotiei sale in timpul travaliului ce avea sa dea nastere ultimului lor copil. Observatiile sale clinice l-au dus catre ipoteza ca sistemul musculoscheletal joaca un rol vital in mentinerea unui corp sanatos. De asemenea, el a sustinut faptul ca, daca organismul este tratat corespunzator, acesta contine tot ceea ce este necesar pentru mentinerea sanatatii. Totodata a considerat ca medicamentele sunt daunatoare si a folosit numai terapie manuala pentru a-si atinge succesul remarcabil. El a fost primul care sa sustina tratarea pacientului ca un tot unitar si nu boala ca o entitate. El credea ca o persoana nu poate fi bolnava intr-o singura zona a corpului, fara ca alte zone ale corpului sa fie afectate. El a fost un sustinator al miscarii fluidului, aceasta miscare fiind extrem de importanta.

La inceputul secolului XX, studentul lui Still, dr. William G. Sutherland a fost impresionat de faptul ca oasele craniene sunt organizate in asa fel incat le este permisa miscarea, iar pentru mai mult de douazeci de ani, el a explorat aceasta teorie, efectuand numeroase experimente pe el insusi cu un dispozitiv asemanator unei casti astfel conceputa incat sa se poata aplica o anumita presiune pe diferite parti ale capului. Sotia sa a inregistrat schimbarile aparute ca raspuns la aceste presiuni aplicate in mod diferit.

La inceputul anilor ’30, Sutherland a publicat in revista „Minnesota Osteopathic Journal” primul articol legat de cercetarile sale, insa sub un pseudonim. Pe baza experimentelor sale, el a dezvoltat un sistem de examinare si tratament pentru oasele craniului, care in ziua de astazi este cunoscut drept Osteopatie Craniana. Dupa succesul obtinut cu o serie de pacienti, Sutherland a organizat un grup de osteopati cu care a studiat noi tehnici craniene. Datorita faptului ca nu existau informatii clare in legatura cu modul in care functiona aceasta forma de tratament, iar rezultatele pareau uneori miraculoase, sistemul sau a capatat o reputatie cu inteles ezoteric. Singura carte scrisa pe acest subiect a fost scrisa de catre sotia acestuia Adah Strand Sutherland cu titlul „With thinking fingers: The story of William Garner Sutherland” (Cu degetele ganditoare: Povestea lui William Garner Sutherland)

Doctorul John Upledger isi pune amprenta in istoria Terapiei CranioSacrale in anii ’70 cand, in timpul unei interventii chirurgicale in care el doar tinea cu pensele membrana care inconjoara maduva spinarii (meningele), a constatat ca aceasta se misca impotriva vointei lui. A observat ca aceasta membrana avea o frecventa proprie, de opt miscari pe minut, care nu corespundeau nici cu frecventa cardiaca si nici cu cea respiratorie, care erau monitorizate.

Dupa aceasta experienta, Upledger a constatat ca aceasta miscare pulsatorie la care a luat parte impreuna cu ceilalti medici din echipa de interventie era noua nu doar pentru el, ci si pentru ceilalti medici implicati. Nu si-au dat seama la acel moment ca ceea ce au vazut era ritmul lichidului cefalorahidian pompat prin sistemul cranio-sacral, sistem care inca nu fusese denumit.

La cativa ani dupa aceasta descoperire, Upledger a luat parte la un seminar de osteopatie craniana care se concentra pe oasele craniene si pe faptul ca acestea nu erau fuzionate, ceea ce orice student la medicina invata contrariul in timpul facultatii. In schimb, prin materialele sale, Sutherland a demonstrat ca oasele de la nivelul craniului continua sa se miste pe intreg parcursul vietii. Pe masura ce acest fenomen a fost documentat pe scara larga, acceptarea acestuia a cunoscut o evolutie mai lenta.

Aici, au inceput sa aparaintrebari despre un ritm pe care cu totii il simteau in timp ce aveau palmele plasate pe capul celor pe care studiau, dar nu stiau ce reprezenta. In acel moment, dr. Upledger a inteles ca ceea ce vazuse in timpul acelei interventii chirurgicale nu era altceva decat ceea ce simteau cu totii in timpul acestui seminar.

Datorita lipsei de informatii, Upledger a continuat studiul acestui fenomen. In schimb, in loc sa se concentreze pe oasele craniului precum Sutherland sau orice osteopat cranian, acesta s-a axat pe intelegerea membranelor acestui sistem.

Informatiile cu privire la cercetarile sale s-au raspandit, iar in anul 1975, Colegiul de Osteopatie din cadrul Universitatii de Stat din Michigan l-a invitat sa conduca prima echipa de specialisti din lume care sa confirme sau sa infirme prin studii elaborate, mobilitatea suturilor craniene si a oaselor. Vreme de opt ani, Upledger a condus aceasta echipa formata din anatomisti, fiziologi, biofizicieni si bioingineri, care au analizat posibilitatea de utilizare a unei terapii prin care sa se poata actiona asupra acestui sistem.

Toate aceste cercetari au dus la rezultate care, in cea mai mare parte, au fost publicate si au format baza a ceea ce Upledger a denumit Terapia CranioSacrala. Ulterior, atentia a fost indreptata asupra sistemelor membranare si asupra fluidelor din interiorul craniului si a canalului medular.

Astfel, a fost posibila explicarea functiei sistemului cranio-sacral si s-a demonstrat modul in care acest sistem ar putea fi folosit pentru evaluarea si rezolvarea numeroaselor probleme de sanatate.

In ultima vreme tot mai multe curente de asa-numita Terapie CranioSacrala au aparut, acestea fiind de fapt o alta abordare a rezultatelor pe care dr. John E. Upledger le-a obtinut prin experimentele care l-au ajutat sa dezvolte aceasta terapie. Daca doriti sa primiti tratament de la terapeuti care au urmat cursurile acreditate de catre Institutul oficial Upledger International, cautati terapeuti care trateaza prin Terapia CranioSacrala metoda Upledger.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *