Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (I)

Istoria Terapiei CranioSacrale
10 aprilie 2019
Up In Arms About College Application Essay?
11 aprilie 2019
Interviu dr. John E. Upledger Creatorul Terapiei CranioSacrale si al Eliberarii SomatoEmotionale® (I)
Distribuie

Doctorul John E. Upledger a fost medic osteopat, cercetator clinician si inovatorul a doua forme de lucru cu corpul uman, Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala®. El este un profesor respectat si autorul unei carti excelente si informative numita “Tu si medicul din tine “.

Editorul: Pentru cititorii care sunt nefamiliarizati cu munca dumneavoastra, puteti sa oferiti o descriere introductiva a Terapiei CranioSacrale?

Dr. John Upledger: Terapia CranioSacrala este o metoda de tratament care implica o atingere foarte usoara in care se aplica mainile. Se ocupa de ceea ce am numit in medicina sistemul craniosacral, si anume, acel sistem care este format dintr-o membrana impermeabila pentru apa care imbraca creierul si maduva spinarii, si contine in interiorul ei lichidul cefalorahidian. Presiunea si volumul lichidului cefalorahidian urca si coboara. Aceasta il face un sistem hidraulic care are nevoie de libertate de miscare tot timpul deoarece fluidul ar trebui sa se plimbe si sa aduca la neuroni nutrienti si sa inlature deseurile celulelor.Cu Terapia CranioSacrala avem cateva porti de intrare in acest sistem – majoritatea prin atasamente osoase, ghidarea energiei in corp sau intinderea fasciilor—pentru atenuarea oricaror restrictii care s-ar fi putut acumula datorita leziunilor sau bolilor. Aceasta terapie imbunatateste sanatatea creierului si maduvei spinarii care de fapt influenteaza intregul organism.

Editorul: Nu sunt trei straturi ale membranei?

Dr. John Upledger: Ba da. Stratul exterior se numeste dura mater si este cel impermeabil. Este destul de dur. Are elasticitate, dar nu multa. Cel mijlociu se numeste arahnoida si contine o multime de vase de sange. Interactioneaza intre cel extern, dura mater, si cel intern numit pia mater. Pia mater este membrana care urmareste toate circumvolutiunile creierului. Ati vazut probabil poze ale suprafetei creierului; pia mater insoteste toate aceste mici plieri ale creierului nostru..

Editorul: Deci pia mater este in interiorul craniului?

Dr. John Upledger: Toate se afla pe fata interna a craniului, toate trei.

Editorul: Aceste trei membrane se prelungesc de la cap spre maduva spinarii pana la sacrum, adevarat? 

Dr. John Upledger: Este corect. O parte din necesarul unei sanatati si abilitati de miscare bune este nevoia ca aceste straturi sa fie capabile de a se misca independent una fata de cealalta. Daca sunt lipite si nu pot aluneca, nu te poti apleca in lateral, in fata sau in spate din cauza ca nu ar exista acest joc.

Editorul: Deci daca faci niste exercitii usoare, ca de exemplu inotul, Tai Chi sau Yoga, ar fi de ajutor pentru a-ti mari flexibilitatea mai tarziu in viata?

Dr. John Upledger: Chiar ajuta, da. Cu cat mobilizezi mai mult aceste membrane cu atat mai sanatos vei fi. Si desigur, aceasta se extinde in intreg corpul tau cu ajutorul sistemului nervos.

Editorul: Membrana cea mai apropiata, pia mater, este atasata de coloana vertebrala?

Dr. John Upledger: Da. Ea adera la coloana vertebrala si singurul loc unde se ataseaza de os este acolo unde radacinile nervilor ies lateral sau transversal. Apoi ei se ataseaza deschizaturilor dintre vertebre, dar nu se afla in canalul medular. Ei sunt acolo la aproximativ 1 cm, 1 cm si jumatate.

Editorul: Stratul de la exterior este lipit de ceva sau pluteste liber?

Dr. John Upledger: Stratul exterior cateodata este liber iar alteori atasat. Inauntrul craniului propriu zis se divide in alte doua straturi. Un strat devine captuseala interioara a peretelui craniului. Apoi exista fibre care ataseaza cel de al doilea strat la el. Acest strat interior are mult mai multa mobilitate. Fibra este cumva restrictionata, dar nu mult. Aluneca un pic in fata si in spate. Din cauza acestui atasament de oase putem sa utilizam oasele capului pentru a misca membranele si a pune forte in miscare, forte care vor elibera anumite restrictii sau aderari care poate au avut loc.

Editorul: Am citit in cartea dumneavoastra “Tu si medicul din tine “ca osul chiar creste din aceasta membrana atunci cand suntem in uter. 

Dr. John Upledger: Cand esti un embrion, suprafata craniului propriu zis a fost numai membrana, iar oasele s-au format in ea. De aceea atunci cand te nasti ai acele fontanele, locuri moi. Acele oase nu au crescut inca pentru a umple aceste locuri. De fapt, la impreunarea oaselor craniului poti avea o gaura de aproximativ un sfert de centimetru largime cand te nasti. Aceasta se intampla deoarece capul tau trebuie sa se deformeze un pic de a lungul canalului prin care va iesi – canalul nasterii. Deci, unul din oasele capului va incaleca un altul pentru a face per total craniul mai ingust tocmai pentru a se adapta la un spatiu atat de mic.

Editorul: Dupa ce te-ai nascut capul devine treptat rotund?

Dr. John Upledger: Tocmai din acest punct poate incepe terapia craniosacrala. Craniile ar trebui sa se extinda si sa devina rotunde, dupa cum spuneai, dar cateodata nu o fac. Ele se blocheaza. Intr-un moment ca acesta, un terapeut bun poate elibera acel blocaj dintre doua oase care nu s-au extins suficient intr-un interval de cateva minute. Poti scapa in acel punct un copil de o viata intreaga de probleme.

Editorul: Cand suntem adulti se spune ca acele oase craniene se lipesc. Acesta este un mit pe care il explorati in carte. Puteti vorbi un pic despre cum putem pastra o parte din acea flexibilitate chiar si cand suntem adulti?

Dr. John Upledger: In primul rand as dori sa clarific acest punct. Anatomia britanica te invata ca oasele fuzioneaza, se lipesc atunci cand devii adult. Anatomia italiana nu face acest lucru. Eu cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca anatomia britanica a studiat corpuri imbalsamate. Aceste cadavre au stat intr-un laborator, au fost imbalsamate, si datorita starii post-mortem si schimbarilor chimice care au avut loc, suturile apar ca fiind calcifiate. Anatomistii italieni au lucrat pe cadavre proaspete. Ei au putut observa ca exista mult tesut elastic, multe vase de sange si multe alte lucruri care fac oasele craniene sa se poata misca, unul in relatie cu celalalt. Nu am stiut de aceasta diferenta (dintre anatomia britanica si italiana) decat atunci cand eram in Israel si vorbeam unei adunari de doctori sustinand cum functioneaza acest sistem si ca oasele nu sunt lipite. Nici un doctor nu parea foarte entuziasmat de acest lucru. Intr-un final am incercat din nou sa subliniez, in alti termeni, importanta acestui lucru deoarece nu credeam ca m-au inteles. Un doctor s-a ridicat si mi-a spus: “Sa-ti arat ceva. “A scos un atlas de anatomie italian publicat in 1920. Mi-a tradus din italiana: “Oasele capului nu fuzioneaza decat in conditii de boala in timpul vietii “. Deci avem acest mit in tara noastra (SUA) prentu ca am studiat si am preluat educatia britanica, respectiv anatomia britanica. Tocmai am reinventat roata!

Editorul: Deci aceasta nu este o informatie noua pentru unii europeni.

Dr. John Upledger: Intr-adevar. Sunt cateva lucruri foarte importante: miscarea oaselor capului trebuie sa continue de-a lungul vietii. Aceasta miscare blanda are loc deoarece suturile contin fibre elastice si fibre de colagen tocmai pentru a permite acest lucru. Miscarea este de ordinul unui milimetru. Daca te uiti la formarea suturilor, poti vedea in ce parte se misca oasele in raport unul cu altul. Ne-a luat ceva sa facem aceasta descoperire sau redescoperire as spune eu. La inceput doar studiam cadavrele in laboratoarele de anatomie si parea ca oasele capului erau lipite. Am un prieten care este neurochirurg si care lua monstre de oase de-a lungul suturilor de la oameni vii in timpul operatiilor. El lua o bucata foarte mica, o congela si o trimitea peste noapte la noi in Michigan. Am invatat atunci sa studiem aceste monstre cu diferite vopseluri. Nu a fost nici un fel de interventie chimica, nu fenol, formaldehida sau altceva chimic. Am observat ca structura suturii era foarte capabila de miscare. Apoi am masurat-o la maimute. Intr-un final am descoperit ca se comporta ca un sistem hidraulic singular. Aplicam doar putina presiune pe coada unei maimute si puteam opri miscarea oaselor craniene. Puteam face acest lucru din cauza legaturii si fortei hidraulice pe care o exercitam, crescand presiunea hidraulica cu doar foarte putin.

 ……

Autor: Dennis Hughes, editorul Share Guide Publisher 

Traducere in limba romana: Aureliana Corcodel

Traducere revizuita:  Dr. Gabriela Paula Florea

Sursa foto: Prof. Dr. Diego Maggio, BSc (Hons) D.O., CST-D

Tags: terapia craniosacrala metoda upledger si eliberarea somatoemotionalaTu si medicul din tinemeningefascieembrionanatomie britanicaanatomie latinasuturasistem hidrauliclichid cefalorahidianUpledgerarticulatii oase cranienecraniosacral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *